Donald Tusk îi cere președintelui Andrzej Duda să desemneze rapid noul premier al Poloniei

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0814124808
Donald Tusk, liderul Coaliției Civice. FOTO: Profimedia Images

Donald Tusk, liderul Coaliției Civice (KO), formațiune care a obținut 31% dintre voturile polonezilor la alegerile legislative, îi cere președintelui Andrzej Duda să acționeze rapid pentru a permite formarea unui nou guvern. "Fac un apel entuziast către președinte, oamenii așteaptă primele decizii, așa că îi cerem acestuia să ia hotărâri energice și rapide", a spus Tusk într-o postare pe X (Twitter). În pofida rugăminților lui Tusk, formarea guvernului ar putea dura săptămâni, dacă nu chiar luni. Președintele Andrzej Duda, aliat al PiS, a declarat înainte de alegeri că va da prima șansă de a forma un cabinet grupului sau partidului care a obținut cele mai multe voturi.

Un guvern condus de Coaliția Civică, alături de A Treia Cale și Stânga, ar marca o schimbare politică masivă în Polonia, după 8 ani de tensiuni între partidul Lege și Justiție (PiS) și UE în ceea ce privește statul de drept, libertatea presei, drepturile minorităților și migrația, transmite Reuters.

"Fac un apel entuziast către președinte, oamenii așteaptă primele decizii, așa că îi cerem președintelui hotărâri energice și rapide", a scris Tusk pe o rețea socială.

Mai devreme, Comisia Electorală a confirmat că PiS și-a pierdut majoritatea, deși rămâne cea mai mare forță politică din Polonia. PiS a obținut 35,38% din voturi, ceea ce se traduce prin aproximativ 190 de locuri în camera inferioară a legislativului, cameră care are 460 de locuri.

Formațiunea Coaliția Civică a lui Tusk a obținut 30,70% din voturi, A Treia Cale, de centru-dreapta, a ocupat locul al treilea, cu 14,40%, iar Stânga a luat 8,61%, a precizat Comisia Electorală, iar partidul de extremă-dreapta Confederația a obținut 7,16%.

Cât ar putea dura formarea unui guvern

Coaliția Civică, A Treia Cale și Stânga, împreună, vor reuni aproximativ 250 de locuri, arată rezultatele, suficient pentru a forma un guvern de coaliție stabil.

"În zilele următoare, după anunțarea rezultatelor (finale), vom discuta", a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, lider al formațiunii A Treia Cale, făcând referire la negocierile planificate pentru o coaliție tripartită.

Cu toate acestea, formarea unui guvern alcătuit din cele trei formațiuni ar putea dura săptămâni, dacă nu chiar luni. Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat înainte de alegeri că va da prima șansă de a forma un cabinet grupului sau partidului care a obținut cele mai multe voturi.

Cu toate acestea, în condițiile în care niciun partid nu și-a manifestat disponibilitatea de a se alătura unui guvern condus de PiS, partidul naționalist condus de Jaroslaw Kaczynski pare puțin probabil să poată obține un al treilea mandat la conducerea celui mai mare stat din est al Uniunii Europene.

În acest caz, este de așteptat ca Duda să-l invite pe Tusk, în calitate de lider al celui de-al doilea partid ca mărime, să încerce să formeze un guvern.

"Răul a prevalat în Polonia, temporar", a declarat Marek Suski, un oficial de rang înalt al PiS, pentru postul public de televiziune TVP.

"PiS se îndreaptă probabil spre o opoziție cu adevărat democratică", a mai spus acesta.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri