Galerie Foto După 13 zile de la tragedia secolului, Joe Biden a vizitat Maui. A refuzat să răspundă la o întrebare și și-a atras noi critici

Data actualizării: Data publicării:
biden in hawaii dupa incendii
După 13 zile de la tragedia secolului, Joe Biden a vizitat Maui. FOTO: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden și soția sa, Jill, au vizitat Maui, la 13 zile de la incendiile devastatoare în urma cărora 114 oameni au murit și 850 sunt dați dispăruți. Biden a sosit în Maui luni, într-un moment în care răspunsul administrației sale la cel mai mortal incendiu din SUA de peste un secol a fost intens criticat, scrie BBC.

Joe și Jill Biden s-au întâlnit cu guvernatorul din Hawaii, Josh Green.

„Vreau ca toţi să ştiţi că ţara este îndurerată alături de voi, este alături de voi şi va face tot posibilul pentru a vă ajuta să vă recuperaţi, să reconstruiţi şi să respectaţi cultura şi tradiţiile atunci când va avea loc reconstrucţia”, a declarat președintele american.

850 de persoane sunt date dispărute în Maui după incendiul de vegetație care a distrus “în proporție de 80%” orașul Lahaina. Până acum au fost confirmate 114 decese, dar numărul poate crește. Guvernatorul din Hawaii a spus că multe dintre victime ar putea fi copii.

După 13 zile de la tragedia secolului, Joe Biden a vizitat Maui. FOTO: Profimedia Images
După 13 zile de la tragedia secolului, Joe Biden a vizitat Maui. FOTO: Profimedia Images

Biden și Jill a venit în Hawaii după ce și-au întrerupt vacanța de o săptămână pe care o petrec într-o casă de pe malul lacului Tahoe, între Nevada şi California, pe care au închiriat-o de la omul de afaceri şi activist influent împotriva crizei climatice, miliardarul Tom Steyer.

Întrebat despre tragedia care a dus la un număr atât de mare de morți în timp ce el se afla la plajă în Delaware, Biden a refuzat să facă comentarii, ceea ce  i-a înfuriat pe unii dintre locuitorii din Hawaii.

Casa Albă a comentat că Biden și-a amânat călătoria în zona în care s-a produs dezastrul pentru a nu distrage atenția de la operațiunile de căutare și salvare. Președintele a declarat stare de dezastru major pe 10 august pentru a accelera finanțarea și asistența federală în zonă.

Oficialii locali s-au confruntat și ei cu critici. Şeful Agenţiei de Gestionare a Crizelor de pe insula hawaiiană Maui, criticat pentru că nu a declanşat sistemele de alarmă în timpul incendiului mortal care a devastat oraşul Lahaina, a demisionat joia trecută.

Până acum au fost identificați 27 dintre cei decedați, iar 11 familii au fost înștiințate. În ultimele zile au început să apară informații despre victime. Membrii familiei celor dispăruți au fost rugați să facă teste ADN pentru a ajuta la identificarea celor care sunt găsiți pe parcurs. Experți contactați de BBC au declarat că găsirea și identificarea victimelor ar putea dura luni sau chiar ani, având în vedere amploarea dezastrului.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri