După 5 săptămâni de la lovitura de stat, Mali are un nou președinte. Bah Ndaw va conduce Guvernul de tranziție

Data actualizării: Data publicării:
Bah Ndaw este noul presedinte al statului Mali
Foto: Agerpres

Bah Ndaw a fost învestit în funcția de președinte al statului Mali, la cinci săptămâni după lovitura de stat în urma căreia, fostul lider Ibrahim Boubacar Keita a fost demis. Fostul ministrul al Apărării, în vârstă de 70 de ani, va conduce guvernul de tranziție până la organizarea alegerilor prezidențiale, care vor fi organizate peste 18 luni, potrivit BBC.

Pilot de elicopter instruit în URSS, Bah Ndaw a fost ministru al Apărării în guvernul condus de președintele demis Ibrahim Boubacar Keïta, însă și-a dat demisia în 2015, stârnind numeroase speculații în presa națională cu privire la consecințele asupra reintegrării dezertorilor în armată. În timpul scurtului său mandat, Ndaw a semnat un acord de apărare în 2014 cu Franța, ale cărei trupe au intervenit pentru a lupta împotriva rebelilor islamiști.

Un grup de ofiţeri superiori l-a răsturnat de la putere, la 18 august, pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita, în funcţie din 2013 şi slăbit de mai multe luni de contestare în faţa gravelor probleme de insecuritate, de criză economică şi instituţională cu care se confruntă ţara, dar şi de corupţie reproşată întregii clase politice.

Junta a anunțat că doreşte o perioadă de tranziţie de 18 luni pentru a revizui fundamentele statului. Experţi desemnaţi de juntă au adoptat o "cartă" de tranziţie la finalul a trei zile de discuţii la Bamako între personalităţi politice, societatea civilă şi militari, scrie Agerpres.

Documentul prevedea o perioadă de tranziţie de 18 luni, condusă de un preşedinte desemnat de un comitet stabilit de juntă. 

Unii parteneri internaţionali ai Republicii Mali, începând cu Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest (ECOWAS), au cerut revenirea la puterea civilă în termen de maxim un an, la capătul unei perioade tranziţie conduse de civili. ECOWAS, care a impus un embargo asupra schimburilor financiare şi comerciale cu Mali, a dat termen juntei până la 15 septembrie să desemneze un preşedinte şi un premier civil de tranziţie.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri