După ce a pus armata în stare de alertă, preşedintele Vucic le cere etnicilor sârbi din Kosovo să demonteze baricadele

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei. Foto: Profimedia Images

La o zi după ce a plasat armata în stare de alertă, preşedintele Serbiei le cere etnicilor sârbi din Kosovo să demonteze baricadele și să înceteze protestele. 

Belgradul spune că a primit asigurări că aceștia nu vor fi arestați sau urmăriți penal.

Tensiunile au început luna trecută, după ce guvernul de la Priștina a decis înlocuirea plăcuţelor de înmatriculare auto emise în Serbia. Sârbii din nordul regiunii separatiste au ridicat baricade şi blochează drumurile de aproape o lună, iar autoritățile au închis, ieri, singurul punct de trecere cu Serbia. Protestatarii au cerut și eliberarea unui polițist sârb, arestat la începutul lunii. Acesta va fi trimis în arest la domiciliu. 

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: "Nu sunt sigur că vom depăși această situație - nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil să discuți cu cineva care nu își dorește acest lucru, care nu vrea să asculte niciun argument."

Săptămâna trecută, premierul sârb spunea că situația este în pragul unui conflict armat, pe fondul unor tensiuni în creștere.

Totul a început când autoritățile kosovare le-au cerut șoferilor sârbi din provincia separatistă să-și pună numere de înmatriculare emise local. În replică, peste 550 de agenți ai poliției au demisionat și toți cei 10 parlamentari sârbi din Kosovo și-au dat demisia.   

Vjosa Osmani, lider kosovar: "Datorită evaluărilor făcute, inclusiv a unui raport al instituțiilor de securitate, propun amânarea alegerilor pentru primăriile din patru orașe și pentru consiliile locale din două regiuni."

Pentru Kremlin, un nou front la porțile Uniunii Europene ar aduce avantaje considerabile în conflictul cu Vestul.

La rândul său, NATO urmărește situația din provincia care și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Secretarul general i-a transmis liderului de la Belgrad că Alianța rămâne vigilentă în privința menținerii păcii. În vară, NATO și-a sporit prezența militară în regiune, unde are acum 3.700 de soldați.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri