După ce a vorbit cu Putin, Macron i-a sunat pe Zelenski, Boris Johnson și Biden. Eforturi pentru un armistițiu în estul Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
emmanuel macron in biroul de la elysee
Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit duminică la telefon cu Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Boris Johnson și Joe Biden Foto: Profimedia Images

Liderii occidentali fac eforturi de ultim moment pentru a încerca să-l determine pe președintele rus Vladimir Putin să renunțe la ideea de a invada Ucraina și să rezolve problemele la masa discuțiilor. După ce duminică a vorbit din nou cu liderul de la Kremlin, președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a sunat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe premierul britanic Boris Johnson și în final pe președintele american Joe Biden.

Casa Albă a făcut un anunț destul de laconic despre discuția lui Joe Biden cu Emmanuel Macron, dar cuvintele-cheie sunt „diplomație” și „descurajare”:

„Președintele Joe Biden a discutat astăzi (duminică - n.r.) cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Au vorbit despre eforturile diplomatice în curs de desfășurare și despre eforturile de descurajare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”. (comunicat Casa Albă)

La rândul său, Palatul Elysee transmite, la fel de scurt, că Emmanuel Macron și Joe Biden au stabilit, duminică seară, să continue eforturile diplomatice „utile” în următoarele zile pentru evitarea unei intervenţii militare ruse în Ucraina.

„Cei doi lideri sunt întru totul de acord ca în următoarele zile să desfășoare toate acţiunile utile care să menţină deschisă şi să facă să prevaleze calea diplomației”. (Preşedinţia Franţei, potrivit postului BFMTV)

Preşedintele american Joe Biden este pregătit să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin „în orice moment şi indiferent de format”, dacă acest lucru permite evitarea unui război în Ucraina, a declarat duminică secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Serghei Lavrov va discuta față în față cu omologii din Franța și SUA

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au vorbit din nou, duminică, aproape două ore la telefon și au convenit să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, anunţase anterior Palatul Elysee, conform AFP.

Cei doi lideri au căzut de acord, în cadrul convorbirii telefonice, asupra „necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine”, a adăugat Preşedinţia franceză.

Convorbirea lor telefonică a durat o oră și 45 de minute.

De altfel, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, „în următoarele zile”, potrivit Preşedinţiei Franţei.

La rândul său, Washingtonul anunțase zilele trecute că șeful diplomației Antony Blinken ar urma să se întâlnească joi, 24 februarie, cu Serghei Lavrov, în caz că între timp nu are loc deja invazia rusă.

Armistițiu în Donbas?

The Guardian scrie că Vladimir Putin și Emmanuel Macron au convenit să încerce să obțină o încetare a focului în Donbas, în estul Ucrainei, și să organizeze de urgență un summit la cel mai înalt nivel privind viitorul Ucrainei.

Rezultatul convorbirii lor, confirmat în linii mari și de Kremlin, sugerează că Rusia ar putea fi dispusă să facă un pas înapoi pentru a permite reluarea discuțiilor diplomatice.

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit că sunt necesare activităţi intense pentru a permite o reuniune a Grupului Trilateral de Contact „în următoarele ore”, cu obiectivul obţinerii angajamentului tuturor părţilor pentru „un armistiţiu de-a lungul liniei de contact”, a transmis Palatul Élysée duminică după-amiază.

Din Grupul Trilateral de Contact fac parte Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

De asemenea, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au pledat pentru reluarea negocierilor în Formatul Normandia, din care fac parte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania.

Polonia, care deţine în prezent preşedinţia OSCE, a anunţat că va convoca o sesiune extraordinară a Consiliului Permanent al organizaţiei pe tema Ucrainei.

Kievul a cerut ca sesiunea să aibă loc luni, conform unei scrisori postate pe Twitter de Adam Halacinskie, reprezentantul permanent al Poloniei la OSCE.

Zelenski, primul pe care Macron l-a sunat după ce a vorbit cu Putin

De altfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică o încetare imediată a focului în estul Ucrainei, acolo unde ciocnirile dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile.

El a mai spus că Ucraina este în favoarea negocierilor în cadrul Grupului de Contact Trilateral (TCG). „Susţinem intensificarea procesului de pace. Sprijinim convocarea imediată a TCG şi introducerea imediată a unui armistițiu”, a scris Zelenski pe Twitter. „În continuarea discuției de ieri, l-am informat pe președintele Macron despre situația actuală de securitate și despre noile bombardamente provocatoare”, a scris Zelenski.

Liderul ucrainean a fost primul sunat de Emmanuel Macron, imediat după convorbirea cu Vladimir Putin

Boris Johnson: „Un semnal binevenit”

Emmanuel Macron a discutat duminică seară şi cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că angajamentele pe care Vladimir Putin și le-a luat faţă de preşedintele francez Emmanuel Macron sunt un „semnal binevenit”, care indică faptul că liderul de la Kremlin ar putea fi încă dispus să favorizeze o soluţionare diplomatică a crizei din Ucraina.

The Guardian remarcă o ușoară distanțare a mesajului de la Downing Street față de retorica de la Casa Albă care în ultimele zile a sugerat că Vladimir Putin deja a luat decizia de a invada Ucraina. Cu toate acestea, și premierul Boris Johnson a spus într-un interviu pentru BBC că Rusia pregătește „cel mai mare război din Europa după 1945”.

„Prim-ministrul a subliniat că vocea Ucrainei trebuie să fie centrală în orice discuţii”, a transmis duminică un purtător de cuvânt de la Downing Street.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri