După o săptămână de creștere alarmantă a numărului de infectări, Ucraina prelungește „carantina adaptivă”

Data actualizării: Data publicării:
Cadru medical cu un test pentru noul coronavirus
Foto: GettyImages

Guvernul de la Kiev a prelungit miercuri până pe 31 iulie izolarea („carantina adaptivă”) impusă pentru a frâna răspândirea noului coronavirus, ca urmare a creşterii alarmante a noilor îmbolnăviri după primele relaxări ale restricţiilor, a anunţat premierul Denis Şmigal, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

În ultimele şapte zile au fost confirmate în Ucraina 4.835 de noi contaminări, cel mai ridicat bilanţ de la începutul epidemiei. „Înţeleg că oamenii s-au săturat de carantină, dar la ora actuală nu există nicio altă modalitate mai eficientă de a frâna propagarea virusului”, a subliniat şeful guvernului de la Kiev. El şi-a îndemnat din nou concetăţenii să respecte distanţarea socială, să poarte măşti şi să aplice regulile de igienă.

„Având în vedere creşterea cazurilor de coronavirus, vom extinde aplicarea carantinei adaptive până la 31 iulie”, a declarat Şmigal în timpul unei şedinţe de guvern. El a deplâns faptul că relaxarea restricţiilor antiepidemice a fost interpretată de mulţi ucraineni drept o ridicare totală a restricţiilor, astfel că „astăzi avem un rezultat lamentabil”.

„Coronavirusul nu a plecat, ameninţarea lui pentru noi toţi şi pentru tot sistemul sanitar nu a dispărut”, a insistat premierul ucrainean, după ce miercuri au fost confirmate 758 de noi cazuri de COVID-19 şi 31 de decese, evoluţia ultimelor zile arătând o tendinţă de agravare a epidemiei.

În luna mai guvernul de la Kiev a extins până pe 22 iunie „carantina adaptivă”, procedură prin care poate menţine sau institui restricţii antiepidemice. Începând din 22 mai a început şi o relaxare graduală a unora dintre aceste restricţii. Au fost astfel redeschise hotelurile (dar nu şi restaurantele şi piscinele din interiorul lor), grădiniţele şi creşele, s-a reluat funcţionarea normală a transportului public şi au fost redeschise 66 de puncte de trecere a frontierelor cu Polonia, Slovacia, România, Ungaria şi Republica Moldova.

Conform normelor carantinei adaptive, regiunile mai afectate de epidemie pot decide aplicarea unor restricţii mai severe. De asemenea, ieşirea treptată din izolare este pusă în aplicare de regiuni în funcţie de noile cazuri, de numărul testelor realizate şi de numărul de paturi de spital disponibile.

Ţară cu circa 40 de milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat până în prezent 33.234 de cazuri de COVID-19, dintre care 943 de decese.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale