Noua ordine mondială după Musk: După ce a „dat” Crimeea Rusiei, miliardarul propune ca Beijingul să controleze „parțial” Taiwanul

Data actualizării: Data publicării:
Elon musk se stramba pe ecranele succesive ale unor televizoare
Miliardarul american Elon Musk deține o importantă fabrică Tesla în Shanghai, China. Foto: Profimedia Images

Miliardarul american Elon Musk a sugerat ca Beijingul să „controleze o parte din Taiwan”, ca soluție pentru detensionarea situației din regiune, informează Reuters. Declarația controversată a lui Musk vine la câteva zile după ce miliardarul american a susținut că Rusiei i se cuvine peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, ca propunere pentru un „plan de pace” care să pună capăt războiului din Ucraina.

„Recomandarea mea... ar fi să se gândească crearea unei zone administrative speciale pentru Taiwan, care ar putea fi acceptabilă, dar probabil nu ar mulțumi pe toată lumea”, a spus Musk într-un interviu acordat Financial Times. „Cred că e posibil să se ajungă la o înțelegere mai favorabilă decât în cazul Hong Kong”.

Compania Tesla a lui Elon Musk deține o importantă fabrică de mașini electrice în Shanghai, China. Aproape jumătate din mașinile Tesla produse anul trecut au fost asamblate în această fabrică.

Ministerul taiwanez de Externe a refuzat să comenteze declarațiile lui Musk, însă un expert în securitatea Taiwanulu a declarat pentru Reuters că „Musk trebuie să-și caute un consultant politic cu mintea limpede”.

„Întreaga lume a văzut ce s-a întâmplat cu Hong Kong”, a declarat oficialul taiwanez.

Tensiunile dintre China și Taiwan au crescut în această vară, după ce guvernul de la Beijing a organizat mai multe exerciții militare în regiune.

Situația complicată a Taiwanului este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea opozanţilor comunişti pe insula Taiwan. China (n. red. – Republica Populară Chineză, denumirea oficială) consideră că Taiwanul (n. red. – Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei. Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri