Elon Musk susține că nu a discutat cu Putin înainte să scrie pe Twitter că Rusiei i se cuvine Crimeea

Data actualizării: Data publicării:
Elon Musk și Vladimir Putin
Elon Musk și Vladimir Putin. Colaj Foto: Profimedia Images

Miliardarul american Elon Musk a negat, marți, că ar fi discutat cu Vladimir Putin înainte să posteze pe Twitter controversatele sale „propuneri” pace în Ucraina. Într-un nou mesaj pe rețeaua socială, fondatorul Tesla spune că a vorbit cu Putin „în urmă cu 18 luni, despre spațiu”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Întrebat pe Twitter dacă informația este adevărată, Musk a scris: „Nu, nu este. Am vorbit cu Putin o singură dată, acum în jur de 18 luni. Subiectul discuției a fost spațiul”.

Site-ul Vice a scris, marți, că Elon Musk ar fi discutat direct cu dictatorul rus înainte de a publica pe Twitter mesajul său în care le cere urmăritorilor lui să-și dea opinia cu privire la „planul” său de „pace în Ucraina”. Printre propunerile miliardarului se numărau inclusiv recunoașterea Crimeei, peninsula furată de Putin în 2014, ca teritoriu rusesc.

Informația a venit de la politologul Ian Bremmer, care a spus că Musk i-a spus că Putin „ar fi gata să negocieze, dar cu condiția ca Ucraina să accepte neutralitatea permanentă și să recunoască anexarea Crimeei și celor patru regiuni”.

Conform acestuia, Musk ar fi confirmat că Putin i-a spus că aceste scopuri „vor fi atinse orice s-ar întâmpla”, dictatorul rus fiind pregătit inclusiv să recurgă la arma atomică dacă trupele ucrainene intră în Crimeea. Bremmer a scris că Musk i-a spus că „trebuie făcut totul pentru a evita acest deznodământ”.

Propunerile lui Musk păreau rupte direct din propaganda Kremlinului

La începutul lui octombrie, Musk a publicat pe Twitter un mesaj controversat cu sondaj în care făcea trei propuneri pentru „pace între Ucraina și Rusia”. Propunerile lui Musk păreau rupte direct din manualul de propagandă al Kremlinului.

Miliardarul american spunea, atunci că Crimeea ar trebui să rămână a Rusiei și că așa-zisele referendumuri ale Rusiei în sudul teritoriile ocupate trebuie refăcute „sub supravegherea ONU”.

Reacțiile nu au fost tocmai pozitive – ambasadorul ucrainean în Germania i-a urat lui Musk „du-te dracului”, în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a trolat cu un sondaj propriu: „Care Elon Musk vă place mai mult? Cel care susține Ucraina sau cel care susține Rusia”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri