Emmanuel Macron spune că declarația sa legată de trimiterea trupelor NATO în Ucraina a fost un „salt strategic”

Data publicării:
Macron și Pavel la pupitru
Foto: Profimedia Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a apărat declarațiile controversate de săptămâna trecută, când a vorbit de posibilitatea trimiterii de trupe NATO pe frontul din Ucraina, și spune că acestea au fost „asumarea unui salt strategic”. Liderul francez a mai avertizat, totodată, împotriva „spiritului defetist” în ce privește invazia rusească din Ucraina. Macron a făcut declarațiile în timpul unei întâlniri cu președintele ceh, Petr Pavel, la Praga.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace ? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a precizat Macron, adăugând că „claritatea” acestor afirmaţii ale sale este lucrul „de care Europa are nevoie”.

„Rusia nu trebuie să învingă în acest război”, a insistat Macron. Dar, a adăugat el, „noi nu vrem escaladare, n-am fost niciodată în beligeranţă”.

Vorbind alături de preşedintele ceh, Petr Pavel, Emmanuel Macron a mai spus că iniţiativa Cehiei de a cumpăra muniţii de artilerie din afara UE pentru a susţine Ucraina este „extrem de utilă”. „O susţinem, vom participa la ea, suntem pregătiţi să contribuim”, a mai spus preşedintele francez, fără a preciza cu cât ar contribui Franţa la această iniţiativă.

Cehia a anunţat că a identificat surse pentru achiziţia rapidă din state terţe a aproximativ 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a în jur de 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie ca statele UE să finanţeze aceste achiziţii, în timp ce armata ucraineană este în criză de muniţii.

Pe de altă parte, preşedintele francez s-a declarat „absolut favorabil” unei propuneri de taxare „în cadrul legal” al dreptului internaţional a activelor ruseşti îngheţate în Occident prin sancţiunile impuse Rusiei, ceea ce ar permite, în opinia sa, obţinerea unor sume între 3 şi 5 miliarde de euro care să poată fi transferate Ucrainei.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat, lunea trecută, la Paris, în jur de 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Ucrainei să trimită trupe pe front, pentru că, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, „în dinamică nimic nu poate fi exclus şi trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război”.

Între timp, principalele ţări care oferă Ucrainei sprijin militar în războiul cu Rusia, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia şi altele s-au delimitat de sugestia lui Macron şi au dat asigurări că nu intenţionează să trimită trupe combatante pe frontul ucrainean.

De partea sa, preşedintele ceh a declarat, după întâlnirea de marţi cu Macron, că este favorabil examinării trimiterii unei forţe militare de asistenţă în Ucraina, care să nu participe la misiuni de luptă.

„Există o teamă de a vorbi despre forţe combatante, dar vorbim despre forme de asistenţă. Nu putem rămâne doar cu tipul de ajutor pe care îl oferim astăzi” Ucrainei, a adăugat Petr Pavel.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri