Erdogan face apel la "ieșirea din cercul vicios" în relația cu UE și se așteaptă "la o atitudine de bun simț" față de Turcia

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Turciei Recep Erdogan.
Președintele Turciei Recep Erdogan. Foto: Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis preşedintelui Consiliului European Charles Michel, în prima discuție după ce UE a hotărât aplicarea de sancţiuni individuale împotriva Turciei, dorinţa de a deschide o "nouă pagină" în relaţia cu Uniunea Europeană, informează AFP.

"În timp ce Turcia doreşte să deschidă o nouă pagină în relaţia cu UE, unii fac eforturi constante pentru a provoca crize", a spus Erdogan, potrivit unei comunicat al preşedinţiei de la Ankara.

Făcând apel la "salvarea" relaţiilor dintre Turcia şi UE şi la ieşirea din "acest cerc vicios", şeful statului turc şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a "reîncepe" discuţiile cu UE "privind situaţia în ansamblul ei" şi "pe baza intereselor reciproce".

Potrivit preşedintelui Erdogan, pactul privind migraţia semnat în 2016 între Turcia şi UE ar putea fi un punct de plecare pentru a crea un climat mai "pozitiv", scrie Agerpres.

Liderii statelor membre ale UE reuniţi joi în cadrul summitului de la Bruxelles au decis să sancţioneze acţiunile "ilegale şi agresive" ale Turciei în Mediterana de Est împotriva Greciei şi a Ciprului.

Activităţile Turciei de explorare a zăcămintelor de gaze în Mediterana de Est, în zonele maritime disputate cu Grecia şi Cipru, constituie miezul unor tensiuni ce durează de luni de zile.

"Sperăm ca UE să adopte o atitudine constructivă şi de bun simţ faţă de Turcia", a mai afirmat preşedintele Erdogan.

Sancţiunile impuse Turciei de Statele Unite pentru achiziţionarea de către Ankara a unui sistem rus de apărare antiaeriană s-au adăugat luni celor decise de UE.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri