Erdogan se implică în conflictul dintre israelieni și palestinieni de la moscheea Al-Aqsa: Situația ne întristează

Data publicării:
Recep Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto; Profimedia Images

Președintele Turciei a discutat, marți, la telefon, cu președintele israelian, Isaac Herzog, pe care l-a avertizat în ce privește moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, locul unor confruntări dure între palestinieni și forțele de ordine israeliene, în ultimele zile.

Erdogan a spus, într-o postare pe Twitter, că i-a spus lui Herzog: „Faptul că Moscheea Al-Aqsa a fost atacată de grupuri fanatice după rugăciunile de dimineaţă ieri şi cu o zi înainte..., precum şi tensiunea din Gaza ne-au întristat”.

„În această perioadă sensibilă, aş dori să subliniez încă o dată necesitatea de a nu permite provocări şi ameninţări împotriva statutului şi spiritualităţii Moscheei Al-Aqsa”, a adăugat preşedintele turc.

De vineri, confruntările între protestatari palestineni și forțele de ordine israeliene au dus la rănirea a peste 170 de persoane, majoritatea palestinieni, în incinta și lângă moscheea Al-Aqsa, al treilea loc cel mai sfânt al islamului.

Incidentul a venit la aproape un an după ce tensiuni similare au declanşat un conflict de 11 zile între Israel şi grupurile armate din enclava palestiniană Gaza.

Israelul a efectuat, marţi dimineaţă devreme, prima lovitură aeriană asupra Fâşiei Gaza după câteva luni, ca răspuns la un tir de rachetă dinspre enclava palestiniană.

Israelul şi Turcia au anunţat o nouă eră în relaţia lor după mai bine de un deceniu de ruptură diplomatică, după vizita istorică a lui Isaac Herzog la Ankara în martie.

Erdogan, un apărător fervent al cauzei palestiniene, a criticat în trecut politicile israeliene faţă de palestinieni. Turcia menţine legături strânse cu Hamas, mişcarea islamistă care controlează Fâşia Gaza din 2007.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri