Israelul a doborât o rachetă lansată din Gaza după noi tensiuni și violențe între israelieni și palestinieni la Ierusalim

Data publicării:
jandarmi israelieni gaze lacrimogene
De vineri, Al Aqsa, un loc sacru și pentru musulmani dar și pentru evrei, a devenit locul unor confruntări dure între palestinieni și forțele de ordine israeliene. Foto: Profimedia Images

Israelul a doborât, luni, o rachetă trasă din Fâșia Gaza, primul astfel de atac după luni de zile, relatează Reuters. Incidentul vine după apariția unui nou conflict între isralieni și palestinieni la Ierusalim, legat de un loc de rugăciune, acesta provocând tensiuni inclusiv cu Iordania.

Până acum, nicio facțiune din Gaza nu a revendicat atacul cu rachetă. Anterior, islamiștii Hamas au amenințat Israelul cu represalii ca urmare a conflictului de la moscheea Al Aqsa.

Armata israeliană a răspuns lansând lovituri aeriene asupra taberelor folosite de Hamas și alte facțiuni din Gaza, conform surselor palestiniene.

De vineri, Al Aqsa, un loc sacru și pentru musulmani dar și pentru evrei, a devenit locul unor confruntări dure între palestinieni și forțele de ordine israeliene. Palestinienii au aruncat cu pietre în polițiștii israelieni, în scene care aduc aminte de ostilitățile de anul trecut

Palestinienii acuză Israelul că a ocupat Al Aqsa în timpul Ramadanului, în timp ce israelienii spun că protestatarii palestinieni caută să perturbe perioada de rugăciune musulmană în scop politic și pentru a opri venirea credincioșilor evrei în zonă.

Conflictul de la Al Aqsa a provocat tensiuni cu Iordania vecină, care este custode al Al Aqsa – regele Abdullah a transmis ONU că politicile Israelului la moschee „subminează serios” orice șansă de a ajunge la pace cu Palestina.

Escaladând și mai mult conflictul, prim-ministrul iordanian a declarat parlamentului: „Trebuie să-i laud pe cei care aruncă cu pietre spre zioniștii care desecrează moscheea Al Aqsa și care protejează guvernul de ocupație israelian”.

Mai mulți pasageri au fost răniți când autobuze israeliene care călătoreau în zonă au fost lovite de pietre , duminică, a transmis poliția israeliană, adăugând și că protestatarii de la Al Aqsa adunaseră pietre pentru atacuri împotriva poliției și turiștilor.

Cel puțin 152 de palestinieni și opt polițiști au fost răniți în zona moscheei în timpul confruntărilor de vineri.

„Văd cu îngrijorare declarațiile care dau vina pe Israel pentru violențele la care suntem supuși. Unii încurajează inclusiv aruncarea de pietre”, a spus premierul israelian, Naftali Bennett.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri