Europa are pentru prima dată în istoria sa un șef de guvern de culoare. Vaughan Gething este noul prim-ministru al Țării Galilor

Data publicării:
Vaughan Gething
Vaughan Gething este noul șef de guvern de la Cardiff. Foto: Profimedia Images

Noul lider al Partidului Laburist galez, Vaughan Gething, a fost ales, miercuri, prim-ministru al guvernului autonom al Ţării Galilor, devenind, astfel, prima persoană de culoare care a devenit șef de guvern al unei țări constitutive ale Regatului Unit și primul lider de guvern de culoare din Europa.

Vaughan Gething este născut în țara africană Zambia, dintr-un tată galez și o mamă zambiană. Până acum, trei din cei patru șefi de guvern din cadrul Regatului Unit fac parte din minorități - premierul guvernului central, Rishi Sunak, născut în Anglia, are părinți de origine indiană. Șeful guvernului scoțian, Humza Yousaf, provine și el din părinți pakistanezi, deși e născut în Scoția.

De asemenea, cea de-a patra țară constitutivă a Regatului Unit, Irlanda de Nord, este condusă de o femeie, Michelle O'Neill, favorabilă unificării Irlandei.

Până acum ministru al economiei Ţării Galilor, Vaughan Gething, fost avocat în vârstă de 50 de ani, îi succede lui Mark Drakeford, 69 de ani, care îşi anunţase demisia în decembrie după cinci ani în funcţie.

Ţara Galilor „devine prima țară din Europa care este condusă de o persoană de culoare”, a declarat Vaughan Gething după alegerea sa. „Aceasta este o mândrie pentru Ţara Galilor modernă, dar şi o mare responsabilitate pentru mine, pe care nu o tratez cu superficialitate”, a adăugat el.

Vaughan Gething a spus că se aşteaptă să primească „insulte pe reţelele sociale”, să facă faţă unor „persoane care îi vor pune la îndoială motivaţia” şi chiar naţionalitatea sa. Însă, el s-a declarat mândru că va conduce o Ţară a Galilor „plină de speranţă, ambiţie şi unitate”. În Ţara Galilor, guvernul local are competenţe în ce privește mai multe probleme, printre care sănătatea, educaţia sau transporturile.

Vaughan Gething a fost ales, sâmbătă, drept noul liderul al laburiştilor galezi în cadrul unui scrutin intern al partidului, pe care el l-a câştigat cu 51,7% din voturi în faţa ministrului local al educaţiei, Jeremy Miles.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri