Eutanasia va deveni legală în Noua Zeelandă după un scor categoric în favoarea ei la referendum. Care sunt condițiile pentru procedură

Data actualizării: Data publicării:
Femeie ținută de mână pe patul de spital
Portugalia urmează să devină cea de-a șaptea țară din lume care legalizează eutanasia. Foto: Getty Images

Eutanasia va deveni legală pe teritoriul Noii Zeelande, conform rezultatelor referendumului pentru legalizarea acesteia. 65,2% dintre neo-zeelandezi au votat pentru legalizarea ei în referendumul organizat împreună cu alegerile generale din 17 octombrie, relatează The Guardian.

Eutanasia va fi disponibilă pentru persoanele care suferă de dureri groaznice și au boli în stadiu terminal – ei vor avea posibilitatea să aleagă cum și când să își încheie viața.

Rezultatele referendumului sunt obligatorii și vor fi implementate în următoarele 12 luni. Ministerul Sănătății neozeelandez se va ocupa de reglementarea și administrarea eutanasiei.

Noua Zeelandă devine, astfel, a șaptea țară a lumii care legalizează această practică. Eutanasia mai este legală, în diferite forme și pentru diferite motive în Elveția, Olanda, Belgia, Luxemburg, Canada și Columbia.

Măsura legalizării eutanasiei a fost foarte populară în Noua Zeelandă timp de mai mulți ani, sprijinul popular pentru ea fiind între 60 și 70% constant. Ea a fost susținută inclusiv de prim-ministrul în funcție, Jacinda Ardern  și de lidera opoziției, Judith Collins. 

„Lucrul pe care l-am știut vreme de decenii a devenit acum foarte clar – neozeelandezii au vrut întotdeauna să aibă dreptul de a își alege felul în care mor”, a declarat Mary Panko, una dintre susținătoarele măsurii care a făcut campanie pentru referendum.

„Într-o zi, neozeelandezii se vor gândi cu uimire că un drept al omului fundamental precum cel de a spune «nu» suferințelor intolerabile a trebuit să fie dezbătut în această țară. Acum, cu trecerea acestui referendum, viețile dar și morțile noastre vor fi incomensurabil mai bune”, a mai spus ea.

Referendumul pentru legalizarea eutansiei a fost organizat împreună cu alegerile din 17 octombrie și cu un alt referendum, pentru legalizarea folosirii recreaționale a canabisului. Rezultatele preliminare ale celui de-al doilea referendum arată că neozeelandezii au decis să respingă legalizarea canabisului. Rezultatele nu vor putea fi confirmate, însă, până în 6 noiembrie, până la numărarea unui număr important de voturi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri