Experții britanici, luați prin surprindere de afirmația lui Boris Johnson că noua tulpină de coronavirus ar fi mai letală

Data publicării:
boris johnson ingrijorat intr-o conferinta de presa
Boris Johnson a afirmat într-o conferință de presă că noua tulpină de coronavirus B117 are o rată de mortalitate cu 30 la sută mai mare. Foto: Profimedia

Afirmațiile premierului britanic Boris Johnson, care a sugerat că noua variantă de coronavirus descoperită în Marea Britanie ar putea avea o rată mai mare de mortalitate, i-au luat prin surprindere inclusiv pe experţi britanici din domeniul sănătății, relatează Agerpres.

Nu este încă „absolut clar” că tulpina este legată de o rată mai mare de mortalitate decât varianta originală a coronavirusului, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England, pentru postul BBC. „Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia”, a mai spus ea, precizând că studiile ştiinţifice sunt încă în derulare.

Un membru al comitetului britanic de experţi SAGE, Mike Tildesley, a spus şi el că este prea devreme pentru a exista siguranţa că există o mortalitate crescută din cauza noii tulpini şi a declarat pentru BBC că a fost „surprins” de anunţul lui Boris Johnson.

„Aş fi vrut să mai aşteptăm o săptămână sau două, să monitorizăm ceva mai mult înainte de a trage o concluzie cu adevărat fermă despre acest lucru”, a subliniat expertul. Rata deceselor a crescut puţin, de la 10 la 13 la 1.000 de pacienţi, a spus Tildesley, dar a menţionat că statistica se bazează deocamdată pe „o cantitate relativ mică de informaţii”.

Boris Johnson a declarat vineri seara presei că există dovezi că tulpina britanică a virusului, cunoscută sub denumirea B117, este mai mortală decât varianta prevalentă de până acum, o declarație care a provocat îngrijorare pe întreg globul, notează agenția germană dpa.

Există un consens între oamenii de știință că tulpina este mai transmisibilă, dar până acum nu au existat declarații publice din partea unor oficiali britanici de rang înalt că tulpina ar putea să fie și mai mortală.

Există însă și voci care au apărat decizia de a face publice indiciile că noua tulpină ar putea fi asociată cu un risc mai mare de deces. Consilierul ştiinţific Peter Horby a declarat canalului BBC că dacă informaţiile nu ar fi fost făcute publice, ar fi fost posibil ca guvernul să fie acuzat că „ascunde acest lucru”. Totuşi, informaţia trebuie să fie „pusă în context”, a adăugat el. Deşi există semne că tulpina ar putea fi într-adevăr ceva mai mortală, Horby a precizat că riscul de deces este „foarte, foarte mic” pentru cei mai mulţi dintre oameni.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri