Fidesz reacționează după ce PE a spus că Ungaria nu mai este o democrație funcțională: O insultă la adresa cetățenilor ungari

Data publicării:
Peter-Szijjarto profimedia
Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei. Foto: Profimedia Images

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a criticat, joi, Parlamentul European pentru că „este preocupat, în continuare, să atace Ungaria, chiar și în ciuda crizei actuale”. Reacția partidului lui Viktor Orban vine după ce instituția europeană a concluzionat că Ungaria nu mai este o democrație funcțională și a condamnat „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar de a submina valorile europene”.

„Oamenii din Europa îndură o criză energetică cin cauza sancţiunilor eşuate ale Bruxellesului şi, totuşi, prioritatea stângii din PE este de a ataca Ungaria. (...) Bruxelles-ul vrea să pedepsească Ungaria şi să reţină banii care i se cuvin”, susține Fidesz.

Partidul ungar atribuie votul din PE refuzului guvernului ungar de a permite intrarea de imigranţi ilegali în Ungaria şi a „propagandei LGBTQ” în şcolile ungare, precum şi opoziţiei guvernului de la Budapesta faţă de „sancţiunile UE care au provocat criza energetică”.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a calificat raportul drept o „insultă” pentru cetăţenii ţării sale și a susținut în faţa presei la Budapesta că „eurodeputaţii bine remuneraţi ar trebui mai bine să se ocupe de problemele reale ale UE”.

„Ungurii au decis de patru ori la rând ce vor în ţară”, a adăugat el, făcând referire la seria ultimelor alegeri legislative câştigate cu importante majorităţi de formaţiunea reacționar-naționalistă a premierului Viktor Orban.

PE: Ungaria este  un regim hibrid de autocrație iliberală

Parlamentul European a adoptat, joi, un raport în care condamnă „eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene şi solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul 7 al Tratatului UE.

Documentul adoptat cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă şi 28 abţineri se bazează pe raportul cu care Parlamentul European a declanşat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018.

Europarlamentarii spun că valorile consacrate la articolul 2 din tratatele UE, inclusiv democraţia şi drepturile fundamentale în Ungaria, s-au deteriorat şi mai mult din 2018, prin „eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului”.

În același timp, lipsa unei acţiuni decisive a UE a contribuit la apariţia unui „regim hibrid de autocraţie electorală”, şi anume un sistem constituţional în care au loc alegeri, dar respectarea normelor şi standardelor democratice este absentă, mai afirmă eurodeputaţii.

Parlamentul regretă „incapacitatea Consiliului UE de a realiza progrese semnificative pentru a contracara regresul democratic în Ungaria”.

Eurodeputaţii îndeamnă Comisia Europeană să utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune şi în special „Regulamentul privind condiţionalitatea bugetară”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri