Galerie Foto Filmul uneia dintre cele mai mari tragedii din Marea Mediterană. În cala navei care s-a scufundat în 10 minute ar fi fost 100 de copii

Data actualizării: Data publicării:
supravietuitori dupa naufragiu
Cel puțin 79 de oameni au murit și peste 100 au fost salvați după ce ambarcațiunea în care erau s-a scufundat în largul peninsulei Peloponez, în sudul Greciei. FOTO: Profimedia Images

Cel puțin 79 de oameni au murit și peste 100 au fost salvați după ce ambarcațiunea în care erau s-a scufundat în largul peninsulei Peloponez, în sudul Greciei. Supraviețuitorii susțin că în jur de 750 de persoane erau pe vasul respectiv și că doar în cală erau 100 de copii, ceea ce duce la un tablou tot mai sumbru a ceea ce Grecia a descris ca fiind una dintre cele mai mari tragedii cu migranți în largul coastei sale.

Grecia a decretat trei zile de doliu după naufragiu.

Autoritățile au susținut că și-au oferit ajutorul, dar că au fost refuzate și că acum au ajuns să se confrunte cu acuzații că nu au făcut mai mult pentru a salva oamenii.

Agenția de frontieră a UE, Frontex, a comunicat că a observat ambarcațiunea marți după-amiază și că le-a comunicat imediat autorităților grecești și italiene. Paza de coastă a anunțat ulterior că nimeni de la bord nu purta veste de salvare.

Potrivit informațiilor transmise de paza de coastă, primul contact cu barca a avut loc la ora 14:00 și nu a existat nicio solicitare de ajutor. Ministerul grec al transporturilor maritime ar fi contactat repetat oamenii din barcă, iar ei i-au spus că vor să ajungă în Italia. O navă sub pavilion maltez le-a adus hrană și apă în jurul orei 18:00, iar o altă barcă a furnizat apă trei ore după aceea, potrivit raportului.

Cel puțin 79 de oameni au murit și peste 100 au fost salvați după ce ambarcațiunea în care erau s-a scufundat în largul peninsulei Peloponez, în sudul Greciei. FOTO: Profimedia Images
Cel puțin 79 de oameni au murit și peste 100 au fost salvați după ce ambarcațiunea în care erau s-a scufundat în largul peninsulei Peloponez, în sudul Greciei. FOTO: Profimedia Images

În jurul orei 1:40, miercuri, o persoană din ambarcațiune a anunțat paza de coastă grecească că motorul navei s-a defectat.

La scurt timp după aceea, nava s-a răsturnat și în doar 10 – 15 minute s-a scufundat complet. A fost declanșată o operațiune de căutare și salvare, dar misiunea a fost dificilă din cauza vântului puternic.

Reprezentanții Alarm Phone, o linie de asistență de urgență pentru migranții care au probleme pe mare, au criticat că paza de coastă știa „de ore întregi că nava era în primejdie și nu a trimis ajutor”, adăugând că autoritățile „au fost informate din diferite surse” că barca era în pericol. Ei au adăugat că probabil oamenii s-ar fi temut să întâlnească autoritățile elene, deoarece știau despre „practicile oribile și constante de respingere din țară”.

Jérôme Tubiana de la Médecins Sans Frontières a declarat postului francez că autoritățile europene și cele grecești ar fi trebuit să intervină mai devreme. „Este într-adevăr șocant să aud că Frontex a zburat deasupra ambarcațiunii și nimeni nu a intervenit pe motiv că ambarcațiunea a refuzat toate ofertele de ajutor... o ambarcațiune supraîncărcată este o barcă în pericol”.

Se crede că barca mergea din Libia în Italia, majoritatea celor aflați la bord fiind bărbați în vârstă de 20 de ani. Ei călătoreau de zile întregi.

Supraviețuitorii au vorbit despre 500 până la 750 de persoane la bord, iar directorul regional de sănătate, Yiannis Karvelis, a avertizat despre o tragedie fără precedent: „Numărul persoanelor de la bord a fost mult mai mare decât capacitatea acestei nave”.

Un supraviețuitor a spus unui medic de spital din Kalamata că a văzut 100 de copii în cală.

Cpt. paza de coastă Nikolaos Alexiou a declarat pentru televiziunea publică că barca s-a scufundat într-una dintre cele mai adânci zone ale Mediteranei. Încă nu au fost făcute publice informații despre țările de unde proveneau victimele.

Supraviețuitorii au fost duși la Kalamata, majoritatea fiind tratați la spital pentru hipotermie sau răni ușoare. Președintele Greciei Katerina Sakellaropoulou i-a vizitat pe unii dintre supraviețuitori și s-a declarat îndurerat de această tragedie.

Trei persoane suspectate că ar fi traficanți de migranți au fost duse la autoritatea portuară centrală din Kalamata și au fost interogate.

În fiecare an, sute de oameni mor încercând să traverseze Marea Mediterană.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri