Finlanda se distanțează de Suedia după scandalul cu Turcia și anunță că ia în calcul să adere singură la NATO

Data publicării:
ministrul de externe finlandez
Pekka Haavisto, ministrul de Externe al Finlandei. Foto: Profimedia Images

Scandalul dintre Suedia și Turcia repoziționează Finlanda. Ministrul de Externe finlandez a declarat la televiziunea publică YLE că Finlanda ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus unda verde a Ankarei pentru candidatura suedeză, informează France Presse şi Reuters.

Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne "prima opţiune", dar "în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe", a afirmat şeful diplomaţiei Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE, judecând însă că este "prea devreme pentru a lua o poziţie".

Printre altele, Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

"Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (...) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii", a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic.

"Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni", a adăugat el.

Preşedintele Turciei a spus luni că Suedia nu ar trebui să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, după un protest lângă ambasada Turciei din Stockholm care a avut loc în weekend și în timpul căruia a fost arsă o copie a Coranului.

Aceste proteste sunt un "obstacol" pentru candidaturile la NATO şi "manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei", a deplâns marţi Haavisto.

"Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde a Turciei), care cu siguranţă va dura până la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai", a mai spus el.

Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii majore faţă de intrarea Finlandei în NATO.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri