Fitch avertizează că ar putea fi nevoită să retrogradeze ratingurile a zeci de bănci din SUA

Data publicării:
dolari americani
FOTO: Profimedia Images

Un analist de la Fitch Ratings a avertizat că băncile americane, inclusiv JPMorgan Chase, ar putea fi retrogradate dacă agenţia de evaluare financiară va înrăutăţi şi mai mult evaluarea sa privind mediul operaţional din industria bancară, conform unui raport publicat de CNBC, transmite Reuters.

În iunie, Fitch a înrăutăţit evaluarea acordată „mediului operaţional” din industria bancară a SUA la „AA minus”, de la „AA”, citând presiunile asupra ratingului de credit al ţării, lacunele în cadrul de reglementare şi incertitudinile privind viitoarea traiectorie a majorării dobânzilor.

O altă retrogradare, cu o treaptă, la „A plus”, de la „AA minus”, ar forţa Fitch să reevalueze toate ratingurile atribuite celor peste 70 de bănci americane, a declarat analistul Chris Wolfe pentru CNBC.

Creditorii au fost afectaţi luna aceasta după ce agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în scădere ratingurile a 10 bănci americane de mărime medie şi a avertizat că ar putea retrograda calificativele altor instituţii financiare.

Pe 1 şi 2 august, pieţele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi semnificative, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de ţară („AAA”), investitorii preferând să se reorienteze spre active sigure.

În prima zi a acestei luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la „AAA” până la „AA plus”, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare. Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit uşor.

Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea PIB-ului SUA. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.

Partenerii noștri