Sute de rămășițe umane găsite pe o „câmpie a morții” din estul Berlinului

Data actualizării: Data publicării:
cadavru deshumat - focus

E nevoie de timp pentru a atenua amintirea atrocităților din al Doilea Război Mondial. În iarna anului 1945, Armata Roșie începea ofensiva asupra Berlinului pentru a-l învinge pe Hitler. Un sat german a fost redus la un morman de ruine, în timp ce nemții au încercat în zadar să-i oprească pe sovietici. Aproape 75 de ani mai târziu, milioane de soldați sunt încă dați dispăruți în Europa. O asociație face demersuri pentru a oferi soldaților căzuți la datorie în timpul războiului un loc al odihnei veșnice. Este un act de compasiune care nu ține cont de uniforma soldaților. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30. 

Antropologul elvețian Lara Indra și studenta italiană Laura Tradii îndepărtează cu grijă pământul din jurul scheletului. Caută indicii despre vârsta și identitatea celui mort - e al șaselea set de rămășițe găsite aici. Probabil e vorba despre un tânăr soldat rus.

„Morții au fost abandonați pe câmpul de luptă când s-a încheiat războiul, erau prea multe trupuri de îngropat. Adesea erau așezați în tranșee sau gropi puțin adânci și acoperiți cu pământ”, explică Lara Indra, antropolog.

La începutul anului 1945, luptele crâncene din estul Berlinului, în apropierea râului Oder, s-au soldat cu moartea a mii de soldați germani și ruși. Mulți încă se află aici.

Acum membrii Asociației pentru Recuperarea celor Morți în Europa de Est excavează vechile tranșee.

În timpul celor două săpături anuale au exhumat rămășițele a peste 200 de soldați.

„Suntem mulțumiți că îi găsim, dar imediat apar și problemele: cum îi scoți, s-a rupt ceva? Așadar, suntem încântați când găsim ceva, dar trebuie să te gândești și la soluții pentru diversele probleme”, spune Laura Tradii, studentă.

Voluntari din Rusia și Ucraina lucrează împreună pentru a găsi soldații

Experți din întreaga Europă - istorici, antropologi și arheologi - participă la acest proiect: sunt voluntari, își folosesc timpul liber pentru a căuta rămășițele soldaților. Unul dintre grupuri este din Rusia.

„Nu credem că este corect ca soldații care au luptat împotriva fascismului sau soldații germani să rămână aici, pe câmpuri și în păduri, sau în mlaștini rusești. Ar trebui înmormântați în locuri demne, în cimitirele militare, unde oamenii le pot cinsti memoria”, spune Ruslan Lukașov, voluntar din Rusia.

Albrecht Laue, președintele asociației, coordonează activitatea. Faptul că voluntari din Ucraina și Rusia lucrează împreună este un semn important al reconcilierii, spune el. Împreună pot reda demnitatea celor morți în al Doilea Război Mondial.

„Suntem aici pentru că vrem să oferim un sfârșit acestor soldați, care și-au pierdut viața de tineri, să le redăm demnitatea - cu un mormânt și un nume adecvat”, arată Albrecht Laue, președintele organizației VBGO.

Mii de soldați anonimi rămân îngropați pe „câmpia morții” din estul Berlinului

Pentru a identifica ulterior morții, voluntarii scot cu mare grijă rămășițele din pământ și caută acte sau obiecte personale. Cu cât găsesc mai multe, cu atât sunt mai mari șansele de a-i identifica și de a anunța familiile că ruda lor dispărută a fost găsită. Se întâmplă foarte rar - dar Daniel Hermann, un tânăr de 23 de ani, a reușit ​​o dată.

„A fost momentul în care mi-am dat seama cât de importantă e munca noastră: cu eforturile noastre și câteva hârtii rămase pe undeva timp de 70 de ani, putem desluși soarta unei persoane”, a declarat studentul.

A doua zi, voluntarii și invitații se adună la o ceremonie solemnă într-un cimitir militar pentru a îngropa rămășițele a 15 soldați germani.

„Înmormântările sunt întotdeauna foarte emoționante pentru noi. Tot ceea ce facem, facem tocmai pentru a le oferi soldaților un loc al odihnei veșnice”, spune Albrecht Laue, președintele VBGO.

„E și sfârșitul unui an de cercetare. Aproape că am urmărit întreg traseul acestor morți de la momentul găsirii lor până la momentul reînhumării. E ceva ce te impresionează”, spune studenta Laura Tradii.

Primăvara viitoare, voluntarii speră să revină și să caute alți soldați căzuți la datorie. Sunt mii în această zonă.

Și toată lumea știe că doar un număr mic dintre ei vor fi recuperați vreodată.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri