Forțele de rezistență ucrainene ar fi otrăvit cu cianură 17 ofițeri ruși care sărbătoreau Ziua Marinei în Mariupol

Data publicării:
marinari rusi in uniforma de parada
Forțele de rezistență ucrainene ar fi otrăvit cu cianură 17 ofițeri ruși care sărbătoreau Ziua Marinei în Mariupol. Foto: Profimedia

Forțele de rezistență ucrainene au otrăvit 17 ofițeri ruși la o festivitate care a avut loc în portul Mariupol, din sudul Ucrainei, potrivit unui consilier al primarului orașului, citat de Business Insider.

Partizanii ucraineni au folosit cianură și pesticide în timpul unui eveniment de Ziua Marinei Ruse, pentru a-i otrăvi pe membrii serviciului militar rus, ucigând doi dintre ei, a scris Petro Andriușcenko pe Telegram.

Ceilalți 15 au fost internați la spital în stare gravă, a spus el.

Forțele militare ruse au ocupat Mariupolul în primăvara anului 2022, după un asediu brutal care a distrus cea mai mare parte a orașului și a ucis mii de civili.

Oficialii locali au fost exilați și înlocuiți de un guvern marionetă rus.

De atunci, Kremlinul a încercat să prezinte reconstrucția orașului istoric drept unul dintre triumfurile invaziei sale în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită în oraș în februarie, unde a inspectat un nou complex de apartamente.

Orașul-port a devenit o bază importantă pentru armata rusă, deoarece apără teritoriul pe care l-a capturat în sudul Ucrainei.

Ucraina are o rețea de luptători de rezistență care operează pe teritoriul ocupat de Rusia, dintre care mulți sunt civili obișnuiți.

În Mariupol, conform unor relatări, civilii au adoptat „Ї” ca simbol al rezistenței, scriind litera peste tot prin oraș și sfidând ocupanții ruși, deoarece litera nu se găsește în alfabetul rus.

Mișcarea de rezistență a orașului a revendicat alte atacuri, susținând de exemplu că a incendiat o clădire care găzduia personal militar rus în octombrie anul trecut, a informat presa ucraineană.

Potrivit unui raport al think tank-ului britanic The Royal United Services Institute, misiunea principală a rezistenței ucrainene este de a colecta informații despre armata rusă sau de a ajuta forțele ucrainene să atace pozițiile ruse.

Acesta notează că forțele ucrainene s-au angajat în misiuni de sabotaj, dar că atacurile directe asupra forțelor ruse, cum ar fi cel raportat de Andriușcenko , sunt rare, deoarece necesită adesea pregătire de specialitate.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri