Franța descoperă șase focare de contaminare cu variantele braziliană și sud-africană ale coronavirusului

Data actualizării: Data publicării:
o femeie este testată pentru coronavirus prin prelevarea de probe din nas
Franța începe o amplă operațiune de testare, după ce au fost descoperite șase focare în azile de bătrâni cu variantele mutante ale coronvirusului depistate prima dată în Brazilia și Africa de Sud Foto: Profimedia

Franța a anunțat luni că a început o operațiune de testare în masă, după ce a descoperit 160 de cazuri de infectare cu variantele așa-zise „sud-africană” şi „braziliană” ale coronavirusului, considerate mai virulente. Aceste cazuri au fost depistate în șase centre pentru bătrâni din departamentul Dordogne, în sud-estul Franței. Este vorba în majoritate despre rezidenți, dar și despre personal de îngrijire.

„Constatăm apariţia de variante exotice, nu a celei britanice, ci a celei sud-africane, care este cea mai notabilă. Sunt vizate şase focare de infecţie în departament”, a declarat prefectul Frédéric Perissat, citat de AFP.

Originea răspândirii acestor variante, a căror secvenţiere este în lucru, rămâne deocamdată necunoscută.

Între timp, o amplă operaţiune de testare a început luni în cele şase centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice.

„Obiectivul este de a întrerupe lanţul de transmitere pentru a nu contamina alte instituţii”, a precizat prefectul.

Din cele 67 de centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice dependente (EPHAD), aflate în Dordogne, în jur de 15 sunt afectate în prezent de coronavirus, iar şase dintre ele au fost depistate ca focare de contaminare cu noile variante. În aceste centre, toate persoanele venite pentru vizite vor fi testate, a explicat Marie-Ange Perulli, responsabila locală a agenţiei regionale de sănătate. „Acţionăm în centre concentrice, nu se face testare masivă în toată comuna”, a precizat ea, adăugând că deocamdată nu a fost observată o „difuzare masivă” în rândul populaţiei generale.

Primul caz de infectare în Europa cu varianta „braziliană” a coronavirusului a fost confirmat în Germania, la 23 ianuarie, iar la începutul lunii februarie a fost semnalat primul caz în Spania.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri