Franța spune că Rusia comite crime de război când atacă rețeaua energetică a Ucrainei: „Nu se abate de la strategia sa de teroare”

Data publicării:
Rachetă rusească în zbor
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Franţa a denunţat, vineri, atacurile ruseşti care au avariat trei centrale termice ucrainene, spunând că acestea ar putea fi considerate „potenţiale crime de război”. „Loviturile ruseşti care ţintesc facilităţi de producere a energiei în regiunile Dnipropetrovsk, Poltava şi Cerkasi confirmă că Rusia nu se abate de la strategia sa teroare”, a reacţionat diplomația franceză într-un comunicat.

Trei centrale termice ucrainene au suferit avarii majore după lovituri cu rachete şi drone lansate de Rusia, a anunţat, vineri, furnizorul de energie ucrainean DTEK. „Salutăm rezistenţa Ucrainei”, a mai scris ministerul francez de externe în comunicatul său, reiterând că Franţa şi partenerii săi vor continua să acorde sprijin Ucrainei.

Rusia a lovit „masiv” reţeaua energetică ucraineană în noaptea de joi spre vineri, ceea ce a provocat întreruperi de curent în unele regiuni ale Ucrainei, a acuzat guvernul de la Kiev, denunţând atacuri „barbare” ale armatei ruse asupra reţelei energetice, potrivit AFP.

Forţele aeriene ucrainene au declarat, la rândul lor, că au distrus majoritatea celor de 99 de rachete şi drone lansate de Rusia - un număr deosebit de mare - într-un val de bombardamente nocturne.

Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene împotriva Ucrainei în cursul ultimilor săptămâni, vizând în special reţeaua energetică drept represalii la atacurile Ucrainei împotriva regiunilor ruseşti de frontieră. În buletinul său zilnic, armata rusă a confirmat că a ţintit infrastructura energetică, noaptea trecută, dar şi „apărarea antiaeriană” ucraineană cu rachete, în special hipersonice, şi drone.

În total, zece regiuni din întreaga ţară au fost vizate, iar şase persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în urma atacurilor ruseşti, a precizat ministerul de interne ucrainean.

„Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja infrastructurile esenţiale şi populaţia”, a declarat prim-ministrul guvernului ucrainean, Denis Şmihal.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri