Video&Foto Frica pune stăpânire pe rușii din Crimeea după atacul asupra bazei aeriene Saki: „Trebuie să plecăm de aici!”

Data actualizării: Data publicării:
coloane de fum inaltandu-se pe plaja in timp ce turistii fug
Turiștii ruși aflați pe plajă s-au speriat și au fugit când au văzut coloanele de fum după exploziile de la baza aeriană din Crimeea Foto: captură video Twitter

Atacul - aparent ucrainean - asupra bazei aeriene Saki din Crimeea, aflată sub controlul Rusiei, a produs panică printre rezidenții și turiștii ruși, care au început să fugă din peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014. Crimeea este una dintre destinațiile turistice preferate ale rușilor, care acum au stat la cozi de zeci de kilometri pentru a se întoarce acasă, relatează „The Moscow Times”.

Crimeea este una dintre destinațiile turistice preferate de ruși Foto: Profimedia Images
Crimeea este una dintre destinațiile turistice preferate de ruși Foto: Profimedia Images

Crimeea este una dintre destinațiile turistice preferate de ruși Foto: Profimedia Images | Poza 1 din 16
Crimeea este una dintre destinațiile turistice preferate de ruși Foto: Profimedia Images
Exploziile de la baza Saki au speriat turiștii de pe plajă Foto: Profimedia Images | Poza 2 din 16
Exploziile de la baza Saki au speriat turiștii de pe plajă Foto: Profimedia Images
Oamenii s-au grăbit să plece de pe plaja din Crimeea în momentul în care au auzit exploziile Foto: Profimedia Images | Poza 3 din 16
Oamenii s-au grăbit să plece de pe plaja din Crimeea în momentul în care au auzit exploziile Foto: Profimedia Images
Exploziile de marți de la baza Saki au fost vizibile de pe plajă Foto: Profimedia Images | Poza 4 din 16
Exploziile de marți de la baza Saki au fost vizibile de pe plajă Foto: Profimedia Images
Pe 9 august, explozii puternice lovesc o bază aeriană din Crimeea. Foto: Profimedia Images | Poza 5 din 16
Pe 9 august, explozii puternice lovesc o bază aeriană din Crimeea. Foto: Profimedia Images
Turiștii ruși aflați pe plajă s-au speriat și au fugit când au văzut coloanele de fum după exploziile de la baza aeriană din Crimeea Foto: captură video Twitter | Poza 6 din 16
Turiștii ruși aflați pe plajă s-au speriat și au fugit când au văzut coloanele de fum după exploziile de la baza aeriană din Crimeea Foto: captură video Twitter
O serie de explozii au avut loc la baza militară rusă Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images | Poza 7 din 16
O serie de explozii au avut loc la baza militară rusă Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images
Rușii din Crimeea s-au grăbit să se întoarcă acasă după exploziile de la baza militară rusă Foto: captură video | Poza 8 din 16
Rușii din Crimeea s-au grăbit să se întoarcă acasă după exploziile de la baza militară rusă Foto: captură video
O coloană de mașini întinsă pe zeci de kilometri s-a format spre Podul Crimeea, care duce în Rusia Foto: captură video | Poza 9 din 16
O coloană de mașini întinsă pe zeci de kilometri s-a format spre Podul Crimeea, care duce în Rusia Foto: captură video
Zeci de locuințe din Crimeea au fost afectate de suflul puternic al exploziilor de la baza militară Saki Foto: Profimedia Images | Poza 10 din 16
Zeci de locuințe din Crimeea au fost afectate de suflul puternic al exploziilor de la baza militară Saki Foto: Profimedia Images
Urmările expoziilor de la baza din Crimeea Foto: Profimedia Images | Poza 11 din 16
Urmările expoziilor de la baza din Crimeea Foto: Profimedia Images
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images | Poza 12 din 16
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images | Poza 13 din 16
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images | Poza 14 din 16
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images | Poza 15 din 16
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images | Poza 16 din 16
Urmările exploziilor de la baza militară Saki din Crimeea Foto: Profimedia Images
,

Podul Crimeea - mândria lui Vladimir Putin, care face legătura între peninsulă și Rusia și pe care ucrainenii au amenințat în mai multe rânduri că-l vor arunca în aer - s-a blocat din cauza oamenilor care au început să fugă din peninsulă. Este același pod folosit de armatele lui Putin ca să aducă întăriri pe front.

Baza rusească Saki din Crimeea a fost aruncată în aer marți. Ucraina încă nu și-a asumat oficial responsabilitatea pentru bombardament, iar Moscova nu vrea să acuze Kievul, ca să nu arate că ucrainenii sunt în stare să lovească atât de departe de linia frontului. Oficialii ruși insistă că a fost un accident. Pe de altă parte, un consilier al lui Zelenski a spus că ar fi fost opera partizanilor ucraineni din peninsulă.

Coadă de mașini de zeci de kilometri pe Podul Crimeea

Mai importante sunt, însă, efectele atacului: Rusia ar fi pierdut nouă avioane și elicoptere, plus toată muniția depozitată în baza lovită. În plus,  foarte mulți oameni au început să fugă din Crimeea. Podul care leagă peninsula ocupată de restul Rusiei s-a blocat de mașini. Coada ar fi fost chiar și de 100 de kilometri. 

„Nu vreau deloc să plec din Crimeea, din Alușta. E atât de bine aici, în general”, spune plângând o rusoaică, aflată într-o mașină care stă în coada uriașă de vehicule, potrivit unei înregistrări video care circulă pe rețelele sociale. „M-am obișnuit, aici trăiam ca la noi acasă, totul are suflet aici. Este ca acasă”, spune femeia.

Marți după-amiază, o coloană înaltă de fum negru se ridica de la baza aeriană Saki din vestul Crimeei și era vizibile chiar de pe plajele aglomerate din apropiere.

Turiști speriați pe plajă

Videoclipurile publicate pe rețelele sociale arătă turiști ruși care își strâng lucrurile în grabă și fug de pe plajă după primele explozii: „Mamă, să mergem, trebuie să plecăm de aici”, se aude o tânără îndemnându-și familia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imagini din satelit, dar și înregistrări video după explozie au arătat la baza Saki rămășițe arse ale unui avion militar rusesc, precum și mai multe mașini civile carbonizate.

„Au fost aproximativ 15 explozii. Au durat în jur de 30-40 de minute. Mulți turiști încercau să se adăpostească - unii oameni se ascundeau în spatele copacilor, copiii plângeau. Oamenii încercau să rămână grupați”, a povestit Ksenia Korkina, o turistă rusă aflată în Crimeea, citată de The Moscow Times. „Prima explozie a fost foarte puternică. Zidurile și ferestrele s-au zguduit. Sunetul era asurzitor și înfricoșător”, a spus Korkina.

„Unii turiști au plecat acasă. A fost un mare ambuteiaj în apropiere de Novofedorivka”, a declarat Korkina. „Mulți oameni s-au temut să mai iasă din casă după explozii. Și mie mi-a fost teamă”, mărturisește femeia.

„Prietenii mei îmi spun în fiecare zi că teritoriul este disputat și că este mai bine să stai departe de granița dintre Rusia și Ucraina”, spune și Diana, o bloggeriță din Rusia, care se afla în vacanță la 10 kilometri de baza aeriană în momentul în care a avut loc explozia.

Zeci de locuințe afectate de explozii

Autoritățile locale au declarat stare de urgență în zonă, deoarece au fost afectate și zeci de locuințe civile. 250 de oameni au fost duși în adăposturi de urgență, cel puțin temporar.

„Ne odihneam. Nu se întâmpla nimic. Era liniște și pace. Și apoi a urmat o explozie puternică. Casa se zdruncina. Geamurile s-au spart, mi-au lovit soția. Rama ferestrei s-a spart. Sincer să fiu, nu am înțeles ce se întâmplă”, a povestit un localnic din Crimeea.

Crimeea este o destinație turistică populară printre ruși, fiind considerată până acum la adăpost de război și tocmai de aceea, incidentul ar putea da peste cap viața relativ liniștită de aici de până acum. 

Turismul este o parte importantă a economiei Crimeei, iar sezonul de vârf al vacanței este deja afectat de închiderea aeroporturilor civile din apropiere, din cauza războiului cu Ucraina. Atacul de marți probabil va descuraja și mai mulți oameni să viziteze Crimeea, cu atât mai mult cu cât baza aeriană bombardată se află la 200 de kilometri de linia frontului, scrie The Moscow Times.

De ce nu a funcționat apărarea antiaeriană a rușilor din Crimeea?

Rusia dispune de sisteme de apărare aeriană semnificative în Crimeea, în jurul orașului vecin Evpatoria, și ar fi trebuit să fie capabilă să respingă un atac cu rachete cu rază lungă de acțiune, spune Konrad Muzika, un analist militar independent de la grupul Rochan Consulting, cu sediul în Polonia.

„Dacă ar fi fost o rachetă de mari dimensiuni, te-ai fi așteptat ca rușii să fi încercat să o doboare, dar nu am văzut nicio urmă de rachetă pe cer și nicio dovadă că a fost activată apărarea antiaeriană din apropiere de Evpatoria”, a declarat analistul pentru The Moscow Times. „Așa că, probabil, a fost ceva mai mic, cum ar fi o dronă kamikaze sau un vehicul aerian fără pilot”, a conchis el.

Atacul are loc în contextul în care este de așteaptat ca Ucraina să încerce să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor rusești din sudul țării. În discursul său nocturn de marți, președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, nu a menționat baza aeriană Saki, dar a declarat că Kievul va continua să continue să revendice Crimeea. „Acest război rusesc împotriva Ucrainei și a întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea - cu eliberarea ei”, a spus el.

Deși este cel mai semnificativ atac asupra Crimeei de până acum, loviturile asupra bazei aeriene nu sunt singurele în care au fost lovite obiective din peninsulă în ultimele luni. Luna trecută, sărbătorirea Zilei Marinei în orașul-port Sevastopol din Crimeea a fost anulată în urma a ceea ce a părut să fie un atac cu drone asupra sediului Flotei ruse la Marea Neagră.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri