"Gaza nu mai e închisoare, e cimitir în aer liber". Șeful diplomației UE înfurie Israelul, care îi cere "să înceteze cu atacurile"

Data publicării:
copii foamete gaza
Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borrell l-a acuzat luni dimineață pe premierul israelian Benjamin Netanyahu de „foametea” din Gaza și a cerut Israelului să permită urgent ajutoarele umanitare cu alimente.. FOTO: Profimedia Images

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borrell l-a acuzat luni dimineață pe premierul israelian Benjamin Netanyahu de „foametea” din Gaza și a cerut Israelului să permită urgent ajutoarele umanitare cu alimente. „Înainte de război, Gaza era cea mai mare închisoare în aer liber. Astăzi este cel mai mare cimitir în aer liber”, a declarat Borrell. În replică, Israelul, prin ministrul de externe, i-a cerut să înceteze „cu atacurile”.

„Înainte de război, Gaza era cea mai mare închisoare în aer liber. Astăzi este cel mai mare cimitir în aer liber”, a spus șeful diplomației UE, la un summit al miniștrilor de externe de la Bruxelles, scrie The Guardian.

Replica lui vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz i-a spus lui Benjamin Netanyahu: „nu putem sta pe loc și să privim cum palestinienii mor de foame, când de o parte a graniței sunt rezerve de hrană pentru luni de zile, iar în cealaltă sunt oameni care mor de foame. Această situație necesită unele acțiuni. Această foamete nu este un dezastru natural. Nu este urmarea unui cutremur. Este în întregime cauzată de om”.

Ieri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că „Gaza se confruntă cu foametea și nu putem accepta acest lucru”.

Ministrul de externe al Israelului a declarat că Josep Borrell ar trebui să „nu mai atace Israelul”.

„Israelul permite ajutor umanitar extins în Gaza pe uscat, aer și mare pentru oricine dorește să ajute. În ciuda faptului că Hamas a perturbat agresiv convoaiele de ajutor și colaborarea cu organizațiile pentru refugiați, noi continuăm (să permitem ajutor – n.r.). Este timpul ca ministrul de externe al UE, Josep Borrell, să înceteze să atace Israelul și să ne recunoască dreptul la autoapărare împotriva crimelor Hamas”, a spus ministrul israelian de Externe.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri