Generalul Abdourahmane Tchiani se autoproclamă lider al Nigerului după lovitura de stat

Data actualizării: Data publicării:
niger presedinte
Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat președinte al Nigerului. FOTO: Captură AlJazeera

Generalul Abdourahmane Tchiani, șeful gărzii prezidențiale, s-a autoproclamat lider al Nigerului după lovitura de stat dramatică ce a avut loc joi, transmite BBC. Cunoscut și sub numele de Omar Tchiani, militarul a organizat o preluare a puterii care a debutat miercuri dimineață, când preşedintele ales democratic al Nigerului, Mohamed Bazoum, a fost reţinut de trupele gărzii prezidenţiale.

Autoproclamarea spulberă prima tranziție pașnică și democratică din Niger de la independența din 1960.

Se crede că președintele Mohamed Bazoum este în stare bună de sănătate și că este încă ținut captiv de propriile gărzi.

Lovitura de stat a fost condamnată categoric de actorii internaționali, inclusiv de Uniunea Africană, blocul regional al Africii de Vest (Ecowas), UE și ONU.

Generalul Tchiani, în vârstă de 62 de ani, se află la conducerea gărzii prezidențiale din 2011 și a fost promovat la gradul de general în 2018 de fostul președinte Mahamadou Issoufou.

Într-o declarație televizată, generalul Tchiani a spus că junta sa a preluat conducerea țării, din cauza mai multor probleme din Niger, printre care lipsa securității, dificultățile economice și corupția. 

Preşedintele Nigerului, Mohamed Bazoum, a primit promisiunea "sprijinului neclintit" al Washingtonului în cadrul unui apel al secretarului de stat american Antony Blinken.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, de asemenea, că a vorbit cu preşedintele şi i-a oferit tot sprijinul ONU.

Mohamed Bazoum, care a fost ales în mod democratic în 2021, este un aliat apropiat al Franţei, precum şi al altor naţiuni occidentale. Două ţări învecinate, Mali şi Burkina Faso, s-au confruntat cu lovituri de stat declanşate de revolte jihadiste în ultimii ani. În ambele ţări, noii lideri militari au intrat în conflict cu Franţa, fosta putere colonială, care a condus anterior şi Nigerul.

În anunţul televizat de miercuri, colonelul major Amadou Abdramane, alături de alţi nouă soldaţi în uniformă aflaţi în spatele său, a declarat: "Noi, forţele de apărare şi de securitate... am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoaşteţi. Acest lucru vine ca urmare a deteriorării continue a situaţiei de securitate şi a proastei guvernări economice şi sociale".

El a mai afirmat că toate instituţiile ţării au fost suspendate şi că şefii ministerelor se vor ocupa de afacerile de zi cu zi. "Toţi partenerii externi sunt rugaţi să nu intervină", a continuat el. "Frontierele terestre şi aeriene sunt închise până la stabilizarea situaţiei", a conchis acesta

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri