Germania creşte nivelul de alertă pentru trupele din forţa de reacţie rapidă a NATO

Data actualizării: Data publicării:
soldati germania
FOTO: Getty Images

Germania îşi va pune trupele din forţa de reacţie rapidă a NATO într-o stare de alertă mai ridicată, care să le permită să se desfăşoare mai rapid pentru a proteja aliaţii est-europeni în cazul unei escaladări a tensiunilor cu Rusia.

Anunțul a fost făcut de Ministerul apărării de la Berlin.

Decizia, luată în strânsă cooperare cu cel mai înalt comandant militar al NATO şi cu aliaţii, este o reacţie la comportamentul Rusiei menită să reducă timpul necesar pregătirii pentru desfăşurare în cazul activării Forţei de Răspuns a NATO (NRF), potrivit declaraţiei citate sâmbătă de Reuters și preluate de Agerpres.

"Pregătirea sporită de desfăşurare permite NATO, în cazul unei escaladări ulterioare din partea Rusiei, să garanteze o siguranţă adecvată în special aliaţilor noştri est-europeni pentru a proteja teritoriul aliat", se arată în comunicat. 

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că există o ameninţare de război în Europa. Acesta a spus că Occidentul este pregătit să răspundă imediat la acţiunile militare ruse, dar accentul a fost pus pe discuţii pentru a găsi o soluţie diplomatică.

Odată cu avertizarea SUA cu privire la o invazie iminentă, Scholz a spus la Conferința de Securitate de la Munchen că orice atac ar fi o „greșeală gravă” cu „costuri politice, economice și geostrategice mari” pentru Rusia. „La întâlnirea mea cu preşedintele Putin de marţi, am spus clar că orice încălcare ulterioară a integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea un preţ mare pentru Rusia în termeni politici, economici şi strategici”, a declarat Scholz, afirmând că există semne clare că Rusia este încă deschisă la negocieri.

Există „indicii importante” că un atac rusesc asupra Ucrainei poate fi evitat prin diplomație, având în vedere interesul aparent al Kremlinului în negocierile privind cererile sale de securitate, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de Reuters.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri