Germania: Putin trebuie să fie tras la răspundere pentru „crima crimelor”

Data publicării:
Annalena Baerbock
Ministra germană de externe, Annalena Baerbock. Foto: Profimedia Images

Ministra germană de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Vladimir Putin trebuie să fie tras la răspundere pentru „crima crimelor” pe care a comis-o în războiul împotriva Ucrainei, aceea de a fi atras inclusiv copiii în conflict. Șefa diplomației germane a făcut declarațiile, luni, la New York, în timpul participării la ceremonia de marcare a 25 de ani de la semnarea Statutului de la Roma, prin care a fost înființată Curtea Penală Internațională.

Baerbock l-a acuzat pe dictatorul rus de răpirea deliberată a copiilor şi privarea lor de identitate astfel încât părinţilor lor le va fi foarte dificil să îi aducă înapoi. Ea a cerut eforturi internaţionale pentru repatrierea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

„În ciuda tuturor neînțelegerilor, o condamnare ar trebui să fie în afara oricăror dubii: copiii deportaţi trebuie să revină la părinţii lor.

Oroarea copiilor ucraineni deportaţi este doar vârful aisbergului suferinţei incalificabile pe care Rusia a adus-o atât de multor copii din întreaga lume.

De când am aflat despre aceste crime, îmi imaginez în continuu cum m-aş simţi dacă aceşti copii ar fi cele două fetiţe ale mele”, a spus Annalena Baerbock.

Rusia susţine că respectivii copii au fost evacuaţi din zona frontului şi că nu au fost răpiţi sau deportaţi ilegal.

În luna martie, CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al Mariei Lvova-Belova, una dintre cele implicate în comiterea acestei crime de război. Cei doi sunt acuzaţi că sunt responsabili pentru deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia în sudul şi estul Ucrainei.

Ministrul de externe britanic, James Cleverly, a declarat că 19.000 de copii ucraineni au fost răpiţi şi sunt ţinuţi în lagăre în Rusia. El a adăugat că există probe că aceştia sunt supuşi unor rele tratamente şi că li se şterge identitatea.

Pe de altă parte, Annalena Baerbock a cerut Ucrainei să ratifice Statutul de la Roma, baza juridică a CPI. În opinia sa, ratificarea ar fi un semnal clar că Ucraina îşi exercită dreptul de autoapărare inclus în Carta Naţiunilor Unite.

„Dacă o ţară nesemnatară a Statutului de la Roma, Rusia, nu poate fi niciodată condamnată pentru războiul său de agresiune contra Ucrainei, atunci lumea noastră va fi un loc unde toate statele vor trăi cu frica de un vecin mai mare. Eu nu vreau să trăiesc într-o astfel de lume. Niciunul dintre noi nu vrea să trăiască într-o astfel de lume”, a mai spus Baerbock.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri