Video Greta Thunberg, cu lacrimi în ochi, răzvrătită împotriva liderilor lumii la summitul ONU pentru climă: „Cum îndrăzniți?!”

Data actualizării: Data publicării:
greta

Acuzații dure și apeluri disperate pentru salvarea planetei de la activiști pentru mediu pe de o parte și promisiuni de la liderii lumii că vor lua măsuri pentru încetinirea încălzirii globale, de cealalată parte. Așa a arătat prima zi a summitului ONU pentru climă.  Cea mai puternică și impresionantă voce a fost cea a Gretei Thunberg, adolescenta suedeză de 16 ani, care a devenit imaginea mişcării pentru climă ce a cuprins întrega lume. Fata a avut un discurs în care s-a răzvrătit împotriva liderilor lumii. Cu lacrimi în ochi, le-a reproșat că îngroapă viitorul unor generații când ignoră avertismentele comunității științifice legate de încălzirea globală. 

„De peste 30 de ani, știința ne-a arătat negru pe alb. Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici să spuneți că faceți destul când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu se întrevăd? Cum îndrăzniți? Mi-ați răpit visurile și copilăria cu vorbe goale. Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii suferă. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți?” și-a lansat diatriba către liderii lumii Greta Thunberg, tânăra activistă pentru mediu.

Un mesaj la fel de puternic a venit și de la secretarul general la ONU.

„Natura este furioasă. Și ne păcălim pe noi înșine dacă credem că putem păcăli natura, pentru că natura ripostează și în jurul lumii, natura lovește înapoi cu furie. Generația mea nu a reușit să protejeze planeta noastră. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Antonio Gutteres, secretarul general al ONU.

În fața realității sumbre, liderii lumii au făcut promisiuni.

„Germania știe ce responsabilități are la nivel mondial și acasă. La nivel mondial, vom crește finanțarea pentru protejarea climei de la două la patru miliarde de euro, comparativ cu 2014”, a promis Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Noi, ca șefi de stat și de guvern, trebuie să lucrăm împreună pentru a reacționa mai rapid. Avem nevoie de Acordul de la Paris și să respectăm obiectivele acestuia”, a spus, la rândul său, Emmanuel Macron, președintele Franței.

Un mesaj special a venit și de la Papa Francisc, printr-o înregistrare video.

„Trebuie să ne întrebăm dacă există voință politică pentru alocarea de resurse umane, financiare și tehnologice pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor climatice și pentru a ajuta populațiile cele mai sărace și vulnerabile care suferă cel mai mult”, a transmis Papa.

O apariție-surpriză la summitul ONU pentru climă a fost cea a lui Donald Trump. Președintele american, sceptic privind încălzirea globală și care a retras SUA din Acordul de la Paris, a venit pentru a asculta discursurile. După aproximativ 10 minute, și-a pierdut interesul și a părăsit sala. Greta Thunberg nu a părut deloc încântată că l-a zărit:

greta grimasa trump
Foto: captură BBC

Citiți și: Apocalipsa meteo. Avertismentul oamenilor de știință la ONU: Clima se schimbă în mod accelerat și periculos

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri