Grupul de mercenari Wagner, suspectat că intervine în criza din Mali. „Armata din umbră” a lui Putin primește un nou avertisment

Data actualizării: Data publicării:
mercenar cu arma si masca
Mercenari în slujba Rusiei. Foto: Guliver/GettyImages

Statele Unite suspectează grupul rusesc de mercenari Wagner că se amestecă în conflictul din Mali, complicând și mai mult lucrurile, iar secretarul american de stat Antony Blinken a transmis, sâmbătă, un avertisment în acest sens.

La rândul lor, miniştrii francezi de externe şi apărării, Jean-Yves Le Drian şi Florence Parly, au avut la 12 noiembrie, la Paris, o întrevedere cu omologii lor ruşi, Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu, cărora le-au transmis că ar fi inacceptabilă desfăşurarea mercenarilor Wagner în spaţiul sahelo-saharian, potrivit unui comunicat al diplomaţiei franceze.

Grupul Wagner este considerat o adevărată „armată din umbră” a Rusiei. Prezenţa mercenarilor Wagner a fost semnalată până acum în Ucraina, în Siria şi în unele țări din Africa. Potrivit unor jurnaliști și unor organizaţii neguvernamentale, Rusia se folosește de grupul Wagner şi de mercenarii săi pentru a-şi atinge anumite interese în străinătate, deși Kremlinul neagă orice legătură între stat și această organizație militară. 

Junta aflată la putere la Bamako, în Mali, ameninţă că va recurge la serviciile acestei societăţi private ruseşti, suspectată a fi apropiată preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a ajuta în lupta împotriva jihadiştilor, relatează agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

Ce se întâmplă în Mali

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a arătat, sâmbătă, total nemulțumit de o asemenea intervenție și a cerut o tranziție rapidă către o putere civilă în această ţară marcată de violenţe.

Aflat în vizită în Senegal, ultima etapă a turneului său african, Blinken a declarat că SUA contribuie alături de Mali şi de alţi parteneri la eforturile pentru „stabilitate” în această ţară, scenă a unor atacuri jihadiste frecvente pe fondul confruntărilor intercomunitare. „Aş vrea doar să adaug că ar fi nefericit cazul în care actori străini se angajează în această țară făcând lucrurile şi mai dificile şi mai complicate, mă gândesc în special la grupul Wagner”, a declarat presei Antony Blinken.

Statele Africii de Vest (Cedeao) au impus în 7 noiembrie sancţiuni individuale membrilor juntei din Mali din cauza întârzierii în organizarea alegerilor care ar trebui să marcheze revenirea la putere a civililor după dublul puci din august 2020 şi mai 2021.

Antony Blinken a afirmat că s-a înţeles cu autorităţile senegaleze asupra unei tranziţii spre democraţie în Mali. „De îndată ce un guvern ales democratic va intra în funcţie, comunitatea internaţională va fi pregătită pentru a susţine Mali”, a afirmat el.

Cine este în spatele grupului Wagner

Controversatul Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume, dar s-a spus că, în fapt, ar reprezenta armata privată a lui Vladimir Putin. Din ea fac parte mii de cetățeni ruși sau din fostele republici sovietice.

Mulți experți sunt de părere că Grupul Wagner este o unitate paravan a Ministerului rus al Apărării și/sau a serviciilor militare de informații, GRU. Compania ar fi deținută de Evgheni Prigojin, un om de afaceri din anturajul lui Vladimir Putin. Iar antrenamentul mercenarilor s-ar face chiar în bazele armatei ruse.

În ultimii ani, grupul Wagner pare să aibă o influență tot mai sporită în zona Africii. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri