Guvernul din Muntenegru a picat la moțiune de cenzură după ce a semnat un acord criticat că dă multă putere Bisericii Ortodoxe Sârbe

Data publicării:
reprezentanți ai biserii sârbe semnează un acord
Tensiuni politice în Muntenegru, după ce guvernul a semnat un acord cu Biserica Ortodoxă sârbă. Foto: gov.me

Parlamentul din Muntenegru a votat, sâmbătă, o moțiune de cenzură împotriva prim-ministrului Dritan Abazovici, propusă de 36 de deputați ca protest după ce guvernul a semnat un acord controversat cu Biserica Ortodoxă Sârbă, relatează Reuters.

Abazovici este al doilea prim-ministru muntenegrin care este demis de o moțiune de cenzură, anul acesta, după ce și predecesorul său, Zdravko Krivokapici, a fost demis în mod similar în februarie. Krivokapici este un cunoscut susținător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, extrem de influentă în Muntenegru.

„Sunt foarte mândru de ceea ce am realizat în aceste 100  de zile”, a spus Abazovici după încheierea votului. „Vom fi amintiți ca acel guvern care a durat cel mai puțin dar care a luat cele mai grele decizii”, a adăugat el.

Politica din Muntenegru, țară de aproximaiv 625.000 de locuitori, este marcată de un clivaj puternic între cei care se identifică drept muntenegrini și sârbii pro-ruși, care s-au opus independenței țării și au susținut aranjamentul anterior, de uniune de stat cu Serbia.

După o lungă dezbatere, moțiunea de cenzură, propusă de Partidul Democrat al Socialiștilor al președintelui Milo Djukanovici și de alte partide din coaliție, a primi votul a 50 dintre cei 81 de deputați.

Abazovici a semnat, anterior, un acord cu Biserica Ortodoxă Sârbă, criticat aspru de organizațiile pentru drepturile omului și de partidele politici pro-occidentale care spun că actul dă prea multă putere acestei organizații, prin comparație cu alte comunități religioase.

Abazovici a insistat, însă, că pactul va ajuta la închiderea prăpastiei dintre partidele pro-europene și cele care cer o relație mai apropiată cu Serbia și cu Rusia.

Fostul premier susține că „grupări infracționale care sponsorizează unele partide politice s-au aflat în spatele moțiunii de cenzură.”

„Acceastă țară va fi condusăori de infractori, ori de cetățeni. Îmi pare rău că crima organizată din Muntenegru încă își folosește tentaculele pentru a controla politicul”, a concluzionat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri