Guvernul SUA a avut în considerare un program pentru a face inginerie inversă pe nave spațiale extraterestre

Data actualizării: Data publicării:
Nave extraterestre pe cer ilustrație
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Pentagonul a dezvăluit că guvernul american a luat în calcul, la un moment dat, să pornească un program special pentru recuperarea, studierea și reconstrucția prin inginerie inversă a unor nave extraterestre capturate, un efort care nu a mai ajuns niciodată la final, dar care a alimentat teorii ale conspirației privind o presupusă mușamalizare a „incidentelor” cu OZN-uri, relatează Politico.

Departamentul Apărării al guvernului american a făcut publice, vineri, documente secretizate din 1945 încoace, prin care au fost dezmințite speculații de decenii întregi despre OZN-uri – oficialii americani spun că nu există nicio dovadă a activității extraterestre pe planeta noastră și nici eforturi de a ascunde astfel de informații de Congresul SUA.

În acestea, a fost descoperit un program propus Departamentului Homeland Security (DHS) în anii 2010, cu numele de cod „Kona Blue”. Acesta era menit pentru activități de inginerie inversă pe nave extraterestre recuperate.

Efortul a fost respins, ulterior, de liderii DHS pentru „că nu avea obiect”, nefiind descoperite sau recuperate niciodată astfel de vehicule spațiale.

„E extrem de important de precizat că nu au fost găsite nicio navă extraterestră sau cadavre de extratereștri, iar despre materiale doar s-a presupus că ar exista de susținătorii Kona Blue și despre contractanții săi anticipați”, conform raportului de la Pentagon.

Kona Blue nu a fost prezentată Congresului la momentul respectiv pentru că nu a fost niciodată stabilită stabilită ca „program special” cu secretizare la nivel înalt. A fost desecretizat, vineri, ca parte a evaluărilor AARO (Oficiul de Rezolvarea a Anomaliilor din toate domeniile), a declarat Tim Philips, directorul său interimar.

Secretara adjuncta pentru apărare, Kathleen Hicks, a anunțat Congresul de existența aceestui program atunci când el a fost identificat, „în spiritul transparenței”, se arată în raport.

O mulțime de teorii ale conspirației

Acest efort a generat și alimentat, însă, o mulțime de teorii ale conspirației cu privire la presupuse mușamalizări ale guvernului SUA, venite în principal de la persoane cu diferite legături cu acst program.

„Ni s-a raportat, de exemplu, că «acolo se ascund cadavrele (presupușilor extratereștri – n. red.». Nu e adevărat. Programul prospectiv nu a fost niciodată aprobat formal de conducere și nici nu a avut materiale sau informații de vreun fel”, a declarat Philips.

Totuși, este posibil ca informațiile despre propunerea de fondare a Kona Blue să alimenteze din nou speculațiile cu privire la prezența extratereștrilor pe Pământ.

În cadrul unei audieri de anul trecut în fața unei comisii parlamentare a Congresului SUA, un maior american pensionat, David Grusch, fost oficial de informații ale aviației americane, a susținut că guvernul „ascunde existența” unui efort de a recupera și de a acționa prin inginerie inversă asupra unor nave extraterestre.

La acel moment, oficial de la Pentagon, inclusiv directorul de atunci al AARO, au negat categoric veridicitatea acestor informații.

Vor fi folosite drone speciale pentru cercetări viitoare

Totuși, americanii nu renunță la căutări. Într-o conferință de presă, Philips a dezvăluit și că AARO lucrează la noi capacități pentru detectarea mai ușoară a OZN-urilor. Departamentul Apărării lucrează în parteneriat cu Departamentul Energiei și cu Georgia Tech pentru a dezvolta un senzor configurabil, care poate fi desfășurat rapid, „Gremlin-ul”, dezvoltat pentru „supraveghere hiperspectrală”.

AARO testează sistemul într-o spațiu întins din Texas – „Suntem gata să începem să înțelegem ce se află în orbită în jurul planetei noastre și cum putem să aflăm care sunt anomaliile”, a mai spus Philips.

Acest raport, cerut de Congres anul trecut, a fost menit să mai tempereze speculațiile despre extratereștri și despre presupusele mușamalizări.

AARO a evaluat că majoritatea cazurilor în care au fost „descoperite” OZN-uri au fost, de fapt, identificări greșite ale unor obiecte sau fenomene obișnuite. În alte cazuri a fost vorba de tehnologii experimentale și noi, precum avioanele stealth ca F-117, despre care unii oameni au crezut că sunt OZN-uri.

Un raport istoric

Raportul e bazat pe ceea ce Philips a spus că este o investigație fără precedent asupra eforturilor guvernului SUA în domeniul OZN-urilor, începând cu anul 1945. Cercetarea a arătat existența a aproximativ 20 de de eforturi de investigație cu nume precum „Project Saucer” sau „Project Twinkle”, însă niciuna dintre acestea nu a reușit să găsească dovezi ale activităților extraterestre.

Investigatorii AARO au descoperit existența Kona Blue după ce cei intervievați au susținut că acesta a fost un program al DHS menit să mușamalizeze „recuperarea și exploatarea elementelor biologice non-umane”, conform raportului citat.

A apărut în urma eforturilor fostului lider al majorității din Senat, Harry Reid, de a stabili un program pentru investigarea „amenințărilor avansate aerospațiale”. Programul pentru Aplicarea Sistemului de Armament Aerospațial Avansat, stabilit în 2009, a fost finanțat prin apropriere specială de fonduri și a fost executat de o „organizație anonimă din sectorul privat”.

Raportul nu menționează numele acestei organizații, dar documentele Departamentului de Informații din Apărare (DIA) arată că e vorba de o companie de tehnologie spațială  numită Bigelow Aerospace, fondată de Bob Bigelow, un prieten al lui Reid.

Scopul oficial al programului era să cerceteze 12 domenii specifice, printre care metode de decolare avansată și reducerea semnalelor. Echipa a investigat, de asemenea, „un loc plin de evenimente de tip OZN și paranormale la o proprietate din Utah”, care la vremea respectivă era deținută de directorul misterioasei organizații citate în raport.

Cercetarea a inclus examinarea unor „ființe necunoscute” și unor „creaturi”, dar și planuri de a angaja „vânători de paranormal” pentru a studia „fenomene inter-dimensionale”.

Agenția de informații militare a închis acest program în 2012, motivând că nu livrează rezultate cu sens sau utile, conform raportului.

După anularea sa, însă, susținătorii programului au propus DHS să creeze și să finanțeze o nouă versiune. În final, Kona Blue, programul propus, urma să „repornească investigațiile din jurul OZN-urilor, cercetărilor paranormale (inclusiv așa-zise «anomalii cognitive umane»)” și să facă inginerie inversă pentru a descoperi secretele «navelor spațiale extraterestre» pe care sperau să le obțină”.

Ideea a primit o recepție bună, inițial, la DHS, până în punctul în care un program special de acces a fost solicitat oficial. Și Harry Reid și Joe Liberman, pe atunci senator, au cerut ca programul să fie stabilit și au promis că acesta va primi finanțare în plus.

„Susținătorii Kona Blue erau convinși că guvernul american ascundea tehnologii de tip OZN. Programul ar fi furnizat o structură specială de securitate prin care să se monitorizeze situația adecvat de comisiile din Congres”, se mai arată în raport.

Pe baza cercetărilor și interviurilor, AARO a concluzionat că aceste acuzații, conform cărora guvernul american ascunde tehnologie extraterestră și OZN-uri, vin de la grupuri de persoane implicate în aceste programe anulate și eforturile de „cercetare paranormală” ale companiei private misterioase citată în document.

În sens larg, raportul arată că nu există nicio dovadă că SUA sau companii private americane au studiat și acționat prin inginerie inversă pentru a obține tehnologie extraterestră. Toate susținerile referitoare la aceste programe sunt fie false, fie înțelegeri greșite ale unor programe de securitate națională.

„Evaluarea noastră este că astfel de susțineri fac parte dintr-un fenomen circular în care un grup mic de persoane au repetat susțineri inexacte, care apoi au fost repetate și au ajuns și la alți oameni de-a lungul unei perioade de mai multe decenii”, a concluzionat Philips.

El a subliniat că AARO a avut un „acces fără precedent” la documente secretizate și că nimeni nu a încercat să blocheze investigația.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri