Hamas discută la Cairo acordul de încetare a focului pus „pe masă” de Washington. Israelul ar fi de acord cu un armistițiu în Gaza

Data actualizării: Data publicării:
hamas
Un acord ar aduce primul armistițiu extins al războiului din Gaza. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O delegație a Hamas a sosit duminică la Cairo pentru discuții critice privind încetarea focului în Gaza, considerată ca un potențial obstacol final către un acord care ar opri luptele timp de șase săptămâni, informează Reuters.

Washingtonul a spus că un acord de încetare a focului este deja „pe masă”, este aprobat de Israel și așteaptă doar aprobarea militanților. Dar părțile în conflict au oferit până acum puține informații despre un progres al discuțiilor.

După sosirea delegației Hamas, un oficial palestinian a declarat pentru Reuters că înțelegerea „nu a fost încă făcută”. Din partea israeliană, nu a existat nicio confirmare oficială chiar dacă delegația sa a fost prezentă.

O sursă care a informat despre discuții a spus că Israelul ar putea sta departe de Cairo dacă Hamas nu prezintă mai întâi o listă completă de ostatici care sunt încă în viață, o cerere pe care o sursă palestiniană a spus că Hamas a respins-o până acum ca prematură. Totuși, un oficial american le-a spus reporterilor: „Calea către o încetare a focului chiar acum, literalmente la această oră, este simplă. Și există o înțelegere pe masă. Există un acord cadru”.

Un acord ar aduce primul armistițiu extins al războiului, care a durat cinci luni până acum, cu doar o pauză de o săptămână în noiembrie. Zeci de ostatici israelieni ținuți de Hamas ar fi eliberați în schimbul sutelor de deținuți palestinieni.

Ajutorul pentru Gaza asediată ar fi intensificat pentru a salva viețile palestinienilor împinși în pragul foametei. Luptele ar înceta la timp pentru a împiedica un atac masiv planificat israelian asupra Rafah, unde mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza sunt închiși împotriva gardului de graniță al enclavei. Forțele israeliene s-ar retrage din unele zone și ar permite locuitorilor din Gaza să se întoarcă la casele abandonate la începutul războiului.

Dar un acord nu va îndeplini cererea principală a Hamas pentru încheierea permanentă a războiului, lăsând în același timp nerezolvată soarta a mai mult de jumătate din cei peste 100 de ostatici rămași - inclusiv bărbați israelieni tineri care nu sunt acoperiți de un acord care protejează femeile, copiii, bătrânii și răniții.

Mediatorii egipteni au sugerat că aceste probleme ar putea fi puse deoparte pentru moment, cu asigurări că vor fi rezolvate în etapele ulterioare. O sursă Hamas a declarat pentru Reuters că militanții sunt încă împotriva unui „acord”.

Președintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că s-ar putea ajunge la un acord luni, deși Washingtonul a dat înapoi după aceea. Scopul este ca acesta să fie pus în aplicare la timp pentru a opri luptele în timpul Ramadanului, care începe într-o săptămână.

Ultimele zile au fost excepțional de sângeroase în Gaza, discuțiile de la Cairo fiind umbrite de moartea a 118 persoane în apropierea unui convoi alimentar unde forțele israeliene au deschis focul. Hamas a numit-o masacru; Israelul spune că majoritatea celor uciși au fost călcați în picioare într-o busculadă.

Autoritățile din Gaza au mai raportat duminică moartea a cel puțin opt persoane care au fost ucise când un camion care transporta ajutoare alimentare de la o organizație caritabilă din Kuweit a fost lovit de un atac aerian.

SUA a parașutat ajutoare din avioanele militare în Gaza, dar agențiile caritabile spun că acest lucru poate avea doar un impact marginal, având în vedere sutele de mii de oameni care au acum nevoie disperată de hrană.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri