Hunter Biden dă în judecată IRS - Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite, pentru încălcarea confidențialității

Data publicării:
hunter și joe biden coboară scările air force one
Cariera fiului președintelui SUA se află în centrul încercărilor republicane de a-l demite pe Joe Biden. Foto: Joe Biden, președintele SUA și fiul său, Hunter Biden / Sursa foto: Profimedia Images

Fiul președintelui Joe Biden se confruntă cu acuzații penale pentru deținerea de arme și este de așteptat să fie inculpat și din cauza unor încurcături fiscale. Hunter Biden a dat în judecată IRS, pretinzând că Agenția de Administrare Fiscală i-a încălcat drepturile la confidențialitate în timp ce i-a investigat afacerile fiscale, transmite The Guardian.

Cariera lui Hunter Biden se află în centrul încercărilor republicane de a-l demite pe tatăl său, Joe Biden, actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, pentru așa-zise acuzații de corupție.

Hunter Biden se confruntă cu acuzații penale privind afacerile sale fiscale și achiziționarea unei arme

În dosarul său împotriva IRS, depus la tribunalul districtual al SUA din Washington DC, el a spus că agenții „denunțători” au dezvăluit informații care ar fi trebuit să rămână private.

„Agenții IRS l-au vizat și au căutat să-l facă de rușine pe domnul Biden prin declarații publice către mass-media în care ei și reprezentanții lor au dezvăluit informații confidențiale despre problemele fiscale ale unui cetățean privat”, se scrie în dosar.

Tot aici este descris, de asemenea, un „atac asupra drepturilor domnului Biden care implică dezvăluirea publică a informațiilor sale fiscale confidențiale în timpul a peste 20 de interviuri televizate la nivel național și nesancționate de Congres și a numeroase declarații publice”.

În dosar se mai precizează că: „Nici o agenție guvernamentală sau agent guvernamental nu are frâu liber să-i încalce drepturile pur și simplu din cauza a cine și ceea ce este Hunter Biden”.

Biden solicită despăgubiri în valoare de 1.000 de dolari „pentru fiecare dezvăluire neautorizată a informațiilor din declarația sa fiscală”

Acesta solicită despăgubiri și pentru costurile procesului și onorariile avocaților.

Într-o mărturie în fața Congresului, un agent special de supraveghere al IRS, Greg Shapley, și un al doilea agent, Joe Ziegler, au susținut un model de „investigație cu pași lenți” în cazul Hunter Biden. Ei au susținut că procurorul care supraveghează ancheta, avocatul american din Delaware, David Weiss, nu avea autoritate deplină de a aduce acuzații în alte jurisdicții. Weiss și departamentul de justiție al SUA au negat acest lucru.

Luni, avocatul lui Shapley a numit procesul lui Hunter Biden o „defăimare frivolă” care a încercat să „intimideze orice denunțător actual și viitor”, adăugând că Shapley nu a dezvăluit informații fiscale confidențiale decât prin dezvăluiri legale ale avertizorilor.

„Odată ce Congresul a eliberat această mărturie, ca orice cetățean american, el are dreptul să discute despre aceste informații publice”, se arată într-un comunicat.

Avocatul lui Ziegler a spus că va „continua să vorbească” despre ceea ce el consideră „tratament special” pentru Hunter Biden.

Comitetul de supraveghere al Camerei, controlat de republicani, i-a numit pe Shapley și Ziegler „oameni buni care au făcut totul corect pentru a obține protecția avertizorilor, având în vedere interesul țării noastre”.

IRS a refuzat să comenteze, invocând litigiul în curs

Săptămâna trecută, Hunter Biden a fost acuzat că a achiziționat ilegal arme de foc, după ce inițial a avut o înțelegere care s-a destramat la începutul acestui an. Se pare că Biden va face față unor noi acuzații fiscale din partea lui Weiss, care lucrează acum ca consilier special, cu un grad ridicat de independență față de conducerea departamentului de justiție.

Tot luni, într-o scrisoare către Jason Smith, președintele republican al comisiei însărcinate cu revizuirea și formularea de recomandări pentru bugetele guvernamentale ale Camerei, citată de Washington Post, avocatul lui Biden, Abbe Lowell, a spus că, contabilii credeau că lui Biden i se datorează, de fapt, o rambursare, pentru „plățile excesive ale impozitului”.

Efortul republican de demitere este sortit eșecului, având în vedere controlul democrat asupra Senatului și având în vedere lipsa de dovezi descoperite. Chiar și așa, Casa Albă răspunde cu înverșunare înapoi.

Luni, Casa Albă a indicat reporterilor o coloană din Washington Post, scrisă de Ken Buck din Colorado, un sceptic conservator al demiterii; o „o comică scăpare freudiană” a lui Mike McCaul din Texas, președintele de afaceri externe al Camerei, care a declarat pentru Fox News că „nu avem dovezi acum, dar s-ar putea să le găsim mai târziu”; un raport al New York Times care spunea că proprii martori ai republicanilor „au subminat sau au respins unele dintre revendicările lor majore”; și o legătură între James Comer din Kentucky, președintele de supraveghere al Camerei, și un promotor al teoriei conspirației QAnon.

Dar Washington Post a subliniat, de asemenea, puterea efortului republican de a-l lega pe președinte de fiul său în ochii publicului, atunci când i-a făcut profilul lui Garrett Ziegler, un angajat de la Casa Albă al lui Trump, în vârstă de 27 de ani, devenit „activist înverșunat care încearcă să-l doboare pe Hunter Biden”.

Ziegler, a spus publicația, „este în avangarda unei rețele extinse de antagoniști ai lui Biden, de la organizații media de dreapta, la lideri ai Congresului, până la activiști pro-Trump, adepți ai sloganului “Make America Great Again”, care se concentrează intens pe fiul președintelui.

„Ei văd activitățile lui Hunter Biden drept cea mai mare vulnerabilitate politică a tatălui său, o concluzie reflectată în decizia recentă a republicanilor de a lansa o anchetă care să ducă la demitere.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri