Video Imagini din timpul unei lupte sângeroase la granița cu Columbia. Cel puțin 10 cadavre, găsite pe câmp

Data publicării:
luptatori Columbia
Imaginile video din timpul luptei au apărut pe rețelele sociale. Foto: Profimedia Images

Înregistrări video postate pe reţelele sociale arată mai mulți bărbaţi în camuflaj și puternic înarmați într-un schimb de focuri în mijlocul vegetaţiei, la frontiera dintre Venezuela şi Columbia, a anunţat miercuri Human Rights Watch (HRW), notează AFP, citată de Agerpres. Armistițiu de încetare a focului anunțat de președintele Columbiei pe data de 31 decembrie 2022 a fost încălcat.

"Informaţiile pe care le-am primit menţionează cel puţin zece morţi în departamentul Arauca în urma ciocnirilor dintre ELN şi disidenţii FARC", a scris pe Twitter Juan Pappier, cercetător în cadrul organizaţiei internaţionale.

Fără a preciza numărul morţilor, biroul avocatului poporului din Columbia a raportat "descoperirea mai multor cadavre de bărbaţi ucişi în lupte" având loc luni şi marţi în orăşelul Puerto Rondon, în apropiere de frontiera de nord-est a ţării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Autorităţile guvernamentale şi militare nu au reacţionat.

În această regiune, rebelii Armatei de Eliberare Naţională (ELN, guevaristă) sunt angajaţi în bătălii sângeroase cu disidenţii Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxiste), cele două grupuri respingând acordul de pace semnat în 2016, precum şi un armistiţiu bilateral cu statul în acest an.

Preşedintele de stânga Gustavo Petro a anunţat pe 31 decembrie că a încheiat un acord de încetare a focului de şase luni cu cele cinci principale grupuri armate şi bande de traficanţi de droguri care operează în ţară, printre care ELN şi FARC care au respins această versiune câteva zile mai târziu şi au refuzat armistiţiul.

Experţii atrag atenţia că armistiţiul de şase luni nu stinge conflictul în zonele îndepărtate ale ţării, unde insurgenţii şi traficanţii de droguri se înfruntă pentru a-şi extinde teritoriul şi traficul de cocaină.

În ianuarie 2022, ELN şi disidenţii s-au angajat în lupte mortale în departamentul Arauca, în care şi-au pierdut viaţa 50 de persoane.

Acest departament, epicentrul violenţelor care răvăşesc Columbia, a înregistrat 352 de omucideri, potrivit biroului avocatului poporului.

Negocierile de pace dintre ELN şi guvern vor fi reluate la sfârşitul lui ianuarie în Mexic, reaminteşte AFP.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri