În ciuda amenințărilor lui Milei, argentinienii au ieșit în stradă să protesteze împotriva măsurilor de austeritate

Data publicării:
Massive protests against the Government of Javier Milei
„Este o mobilizare pașnică”, a declarat Eduardo Belliboni, care conduce grupul de protest de stânga „Polo Obrero”. Sursa foto Profimedia Images

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Buenos Aires la primul mare protest împotriva politicilor, care trebuie să aplice o „terapie de șoc” economiei, noului guvern argentinian. Președintele Javier Milei a anunțat la preluarea funcției măsuri care includ reduceri de cheltuieli și o devalorizare drastică a monedei, transmite BBC.

Marșul de protest a fost condus de grupuri care reprezintă șomeri și care și-au strigat disperarea, în ciuda amenințărilor guvernului lui Milei. Poliția a fost desfășurată în număr mare pentru a-i împiedica pe protestatari să blocheze drumurile.

Massive protests against the Government of Javier Milei
sursa foto: Profimedia Images

Președintele Milei, care a preluat mandatul în urmă cu mai puțin de două săptămâni, a promis acțiuni dure împotriva oricăror grupuri care încearcă să-și zădărnicească planurile cu proteste perturbatoare.

Javier Milei a provocat furia oamenilor cu măsurile de austeritate anunțate

Guvernul a declarat luni că oamenii care au blocat străzile își pot pierde dreptul de a primi ajutoare de stat.

„Este o mobilizare pașnică”, a declarat Eduardo Belliboni, care conduce grupul de protest de stânga Polo Obrero, care a convocat prima manifestație, într-un interviu acordat radioului local.

„Nu vrem nici un tip de confruntare. Nu vrem nici un tip de ciocnire.”, a mai spus protestatarul.

proteste în argentina până seara
sursa foto: Profimedia Images

Într-un discurs difuzat la radio și TV, președintele Milei a detaliat câteva dintre cele 300 de măsuri, marcând ceea ce el a numit doar un prim pas către reconstrucție.

Acestea includ privatizarea companiilor de stat și dereglementarea mineritului și a altor industrii. Președintele a spus că va anula legea care reglementează chiria proprietății și că a semnat și un decret de reformă economică care va pune capăt limitelor la export.

El a explicat ce speră că vor atinge măsurile: „Obiectivul este de a începe calea reconstrucției țării noastre, a restabili libertatea și autonomia indivizilor și a începe să demontăm o gamă largă de reglementări care au împiedicat și au blocat creșterea economică în țara noastră”.

Măsurile de austeritate anunțate sunt considerate „îndrăznețe” de FMI

Săptămâna trecută, guvernul a slăbit valoarea monedei sale cu peste 50% față de dolarul american. Rata de schimb a fost redusă la 800 de pesos pentru dolarul american, de la aproximativ 391 de pesos.

Din 2019, Argentina și-a păstrat moneda artificial puternică, controlând strict mișcarea monedei.

Acest lucru a contribuit la creșterea cererii pentru dolarul american pe piața valutară informală, care a dus ca peso-ul să fie tranzacționat la o rată mult mai mică decât nivelul oficial.

Ministrul Economiei Luis Caputo a anunțat, de asemenea, reduceri profunde ale cheltuielilor publice, inclusiv o reducere a subvențiilor pentru combustibil și transport și înghețarea cheltuielilor pentru unele contracte guvernamentale majore și publicitate.

Argentina se luptă cu inflația în creștere, prețurile crescând cu aproximativ 150% în ultimul an. De asemenea, se luptă cu rezerve scăzute de numerar și cu datoria guvernamentală ridicată, în timp ce 40% din populație trăiește sub pragul sărăciei.

Fondul Monetar Internațional, căruia Argentina îi datorează 44 de miliarde de dolari, a numit măsurile „îndrăznețe” și a spus că vor contribui la crearea unui mediu pentru creșterea sectorului privat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri