În unul din cele mai frumoase orașe ale Europei, oamenii stau zilnic la cozi pentru supă din legume recuperate de la tomberon

Data actualizării: Data publicării:
o femeie curata legume
În nordul sărac al Marsiliei, oamenii așteaptă de la primele ore ale dimineții donații de mâncare cu legume și fructe pe care nimeni nu le vrea și care riscă să ajungă astfel la gunoi. FOTO: captură Digi24

88 de milioane de tone de alimente sunt aruncate, în fiecare an, în cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Sunt fructe și legume care nici măcar nu ajung pe rafturile magazinelor, pentru că nu arată suficient de bine. În Franța, un nou proiect își propune să pună capăt acestei risipe. În nordul sărac al Marsiliei, oamenii așteaptă de la primele ore ale dimineții donații de mâncare cu legume și fructe pe care nimeni nu le vrea și care riscă să ajungă astfel la gunoi. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Souad Boukhechba, activistă socială: "Supa este făcută din legume care au fost recuperate de la tomberon. Este plină de vitamine și este foarte sănătoasă."

Mâncarea este foarte căutată, fiindcă mulți oameni de aici nu își permit să cumpere alimente.

Yasmina Belgour, asistată social: "Nu îmi este ușor. Vreau să le ofer copiilor mei mâncare bună, multe legume sau pește. Dar fratele meu a murit recent și am rămas să am grijă de cei cinci copii mici."

Morcovi congelați sunt și astăzi la vânzare. Totul face parte dintr-o nouă inițiativă menită să prevină risipa de alimente.

E 7:30 dimineața în piața angro din Marsilia. Samy Gasmis poate spune că a avut deja o zi plină. Până acum, arunca în fiecare an aproximativ 100 de tone de fructe și legume pe care nimeni nu le dorea.

Samy Gasmi, comerciant: "Să cultivi roșii, dovlecei, țelină sau portocale necesită luni de muncă și uneori chiar ani. Chiar mă doare să le văd aruncate la coșul de gunoi."

Acum împachetează produsele rămase care pot fi donate.

Samy Gasmi, comerciant: "E profitabil pentru afacere, pentru că recuperez 60% din valoare prin credite fiscale."

Donează produsele unei cantine sociale aflate la doar câțiva metri mai încolo. Piața angro din Marsilia obișnuia să arunce anual 24.000 de tone de fructe și legume. Dar tot mai mulți comercianți își aduc acum produsele rămase la cantina socială.

Dro Kilndjian, activist social: "Nu știm ce ne vor aduce comercianții dimineața. Trebuie să ne adaptăm. E întotdeauna o provocare, dar putem transforma orice în ceva nou. Nu putem distribui produsele înainte să se strice, așa că a trebuit să găsim soluții de a le prelungi perioada de depozitare prin procesare."

Fructele și legumele primesc o nouă șansă, deoarece sunt transformate în compot sau supă. Trei sferturi sunt donate, iar restul vândute, pentru a permite autofinanțarea inițiativei. Primele porții sunt deja împărțite. Banca de alimente distribuie apoi produsele către organizații caritabile precum Femmes du Plan d'Aou. E un demers din care toată lumea are de câștigat.

Souad Boukhechba, activistă socială: "Vin o mulțime de est-europeni și oameni fără documente. Într-o zi, oferim mâncare gratuită pentru 200 de persoane."

Orice ajutor suplimentar este binevenit, pentru că pandemia COVID a agravat criza alimentară.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri