Înainte de cutremur, un complex cu apartamente de lux din Turcia a beneficiat de amnistia lui Erdogan. Acum, din el nu a rămas nimic

Data actualizării: Data publicării:
trend garden residence turcia
Înainte de cutremur, un complex cu apartamente de lux din Turcia a beneficiat de amnistia lui Erdogan. Acum din el nu a rămas nimic. FOTO: Profimedia Images

O clădire cu apartamente de lux din orașul Malatya din Turcia, Trend Garden Residence, se lăuda cu o sală de sport, camere frumos și recent mobilate și un restaurant pe acoperiș. La cutremurul din 6 februarie, clădirea cu șapte etaje s-a prăbușit, iar 29 de oameni au murit. A fost ca și cum structura s-ar fi „topit”, a spus un supraviețuitor, scrie Reuters. În urmă cu câțiva ani, clădirea fusese modificată fără să aibă avizele necesare, dar a beneficiat de amnistia zonală dată de Recep Erdogan în 2018. 

La acea vreme, Erdogan spunea că amnistia, care a fost acordată pentru prima dată proprietarilor de clădiri înainte de realegerea sa din 2018, avea ca scop soluționarea conflictelor dintre cetățeni și stat cu privire la milioane de clădiri „construite cu încălcarea planificării urbane”.

Acum, complexul rezidențial Trend Garden face obiectul unei anchete penale care să stabilească cine este responsabil pentru prăbușire. Procurorii au arestat cel puțin trei persoane în legătură cu acest proiect de construcție, sub acuzația de ucidere din neglijență, potrivit unor oficiali guvernamentali.

Ancheta vine în contextul în care furia crește în Turcia, oamenii acuzând că deficiențele în construcții și construcțiile ridicate cu încălcarea prevederilor legale au dus la urmările devastatoare ale cutremurului din februarie. Autoritățile au promis că îi vor găsi pe vinovați. Peste 230 de persoane au fost arestate, inclusiv antreprenori și dezvoltatori.

Cutremurul a dus la moartea a peste 50.000 de oameni în Turcia și Siria, iar replicile continuă să zguduie regiunea. 

Cum fusese modificat Trend Garden Residence

Trend Garden Residence a fost una dintre cele peste 200.000 de clădiri despre care autoritățile turce spun că s-au prăbușit sau trebuie urgent demolate în regiunile distruse de cutremur. Ultimul cutremur, care a avut loc luni, a dus la prăbușirea a și mai multor clădiri din Malatya.

Biroul de presă al președinției turce și reprezentanți ai ministerului urbanizării nu au făcut comentarii cu privire la amnistie și dacă această politică a contribuit la distrugerile în urma seismului. Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a declarat în urma dezastrului că standardele de construcție s-au îmbunătățit de când este el la conducere.

Printre cei arestați în cadrul anchetei Trend Garden se află Engin Aslan, potrivit oficialilor guvernamentali. El este proprietarul unei companii din Turcia, care, conform documentelor de înregistrare a terenului, deține clădirea. Contactat de Reuters înainte de a fi arestat, Aslan a refuzat să facă declarații, spunând că deplânge moartea fratelui său, în urma prăbușirii imobilului. Avocatul lui Aslan, Muhammet Karadogan, a refuzat și el orice comentarii.

Arhitecții și inginerii civili au spus că este prea devreme pentru a se determina dacă modificările aduse clădirii, care au implicat împărțirea a 12 apartamente în 42 de unități mai mici și transformarea mansardei într-un etaj, au contribuit la prăbușire.

Ei au susținut însă că legea amnistiei ridică probleme fundamentale, deoarece a încurajat decizii nesăbuite în domeniul construcțiilor într-o țară care se confruntă cu riscuri de cutremur bine identificate. În baza amnistiei, proprietarii puteau legaliza clădirile neînregistrate prin depunerea unei cereri electronice și plata unei taxe, fără să se facă o evaluare independentă. Legea prevede că proprietarul este responsabil că acea clădire este rezistentă la cutremure.

„Această lege nu are logică”, a declarat Erol Erdal, membru al filialei Malatya a Camerei Inginerilor Civili din Turcia. „Guvernul și legile ar trebui să protejeze oamenii, nu să-i pună în pericol.”

Primarul din Malatya, Selahattin Gurkan, a refuzat să facă comentarii despre  prăbușirea Trend Garden Residence, invocând ancheta în curs, dar a declarat pentru Reuters că autoritățile trebuie să-și învețe lecțiile după acest cutremur. Primarul - membru al Partidului AK (AKP) de guvernământ al lui Erdogan - a spus că „amnistia zonală nu a fost abordarea corectă”.

Povestea femeii care și-a pierdut trei copii și o soră în urma prăbușirii Trend Garden

Printre cei uciși în prăbușirea Trend Garden s-au numărat patru membri ai familiei Fatmei Zehra Gorgulu - cei trei copii ai ei și una dintre surorile ei.

Când s-a întâlnit cu echipa Reuters, se încălzea la un foc lângă clădirea distrusă, în timp ce afară temperaturile erau la limita înghețului. De șase zile era afară. Aștepta vești de la salvatorii care căutau printre ruine.

Feyza Yilmaz, o a treia soră, venise la Malatya pentru a-și ajuta fratele în urma dezastrului. Yilmaz a declarat că familia a închiriat o cameră la Trend Garden pentru că era aproape de un spital în care unul dintre copiii lui Gorgulu urma să fie tratat pentru o afecțiune rară și ea avea programată o intervenție chirurgicală. Când a avut loc cutremurul, Gorgulu era la spital în timp ce fiica ei și cei doi fii erau îngrijiți de cealaltă soră, în imobil.

Yilmaz se întreabă cum o clădire modernă se poate prăbuși ca un castel de cărți de joc.

„Vreau să știu cine este responsabil pentru asta”, a spus ea.

„Clădiri cu probleme”

Complexul Trend Garden – și legea de amnistie zonală din 2018 – sunt un exemplu pentru ceea ce unii arhitecți și ingineri în construcții civile spun că reprezintă eșecul Turciei în a impune reglementări antiseism stricte, sub conducerea lui Erdogan, în condițiile în care populația țării, de 85 de milioane de locuitori, a continuat să se mute în orașe.

Înaintea alegerilor prezidențiale din 2018 și a celor municipale din 2019, Erdogan a salutat amnistia zonală drept „un gest de compasiune” față de cetățenii turci care se confruntă cu birocrația. La un miting al AKP din Malatya în martie 2019, președintele le-a spus susținătorilor săi că datorită politicii „problemele a 88.507 cetățeni din Malatya au fost rezolvate”.

Autoritățile turce au prelungit amnistia de mai multe ori, ceea ce a dus miliarde de dolari la bugetul de stat.

În aceeași lună, un aliat al lui Erdogan, liderul Partidului Marii Unități, Mustafa Destici, a propus reluarea măsurii înaintea alegerilor prezidențiale din acest an pentru a-i ajuta și pe alții. Mustafa Destici nu a comentat dacă a mai susținut această propunere.

În 2019, după ce o clădire din Istanbul care beneficiase de amnistia zonală s-a prăbușit, iar 21 de oameni au murit, guvernul a promis că va accelera planul de demolare a clădirilor considerate a fi în pericol de prăbușire. La acea vreme, guvernul a spus că aproximativ o treime din cele 20 de milioane de proprietăți ale țării ridicau probleme de siguranță. Dar autoritățile turce au neglijat problema, potrivit lui Eyup Muhcu, șeful Camerei Arhitecților din Turcia. În schimb, guvernul s-a concentrat pe construcțiile în zone noi, „abandonând clădirile problematice”, a spus el.

De asemenea, Ministerul Urbanizării nu a răspuns întrebărilor despre modul în care a tratat problema acestor clădiri și câte dintre imobilele recent prăbușite au beneficiat de amnistie.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri