„Începeți munca!” Putin a inaugurat cel mai mare zăcământ de gaze din estul Rusiei, cu care va aproviziona China

Data publicării:
Putin a inaugurat cel mai mare zăcământ de gaze din estul Rusiei, cu care va aproviziona China
Putin a inaugurat cel mai mare zăcământ de gaze din estul Rusiei, cu care va aproviziona China. Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a prezidat miercuri lansarea unui nou zăcământ major de gaze din Siberia, care urmează să aprovizioneze China cu gaze naturale, relatează Reuters.

Câmpul de gaze Kovîkta va alimenta gazoductul Power of Siberia care transportă gaz rusesc în China. Cu rezerve de 1,8 trilioane de metri cubi, acesta este cea mai mare zăcământ din estul Rusiei.

Putin a spus că lansarea este un „eveniment semnificativ” pentru industria energetică a Rusiei și pentru întreaga economie rusă.

El a vorbit prin teleconferință cu muncitorii de la șantier, care erau aliniați pe zăpadă în costume de protecție albastre și căști albe și le-a dat ordinul: „Începeți munca!”.

Lansarea face parte din strategia Rusiei de a muta exporturile de gaze către est.

La finalul lui 2019, Gazprom a început să livreze Chinei gaze din zăcământul Ceanaida. Atât Ceanaida, cât şi Kovîkta, alimentează conducta Power of Siberia, a cărei capacitate anuală este de 38 miliarde metri cubi.

Conducta este crucială pentru eforturile Moscovei de a redirecţiona fluxurile sale de energie din Occident, unde guvernele au impus sancţiuni în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

În 2020, Gazprom a exportat 4,1 bcm (miliarde de metri cubi) de gaze către China, cantitatea urcând la aproximativ 11 bcm în 2021, urmând să ajungă la 22 bcm în 2023.

Power of Siberia va ajunge la capacitate deplină în 2027, cu doi ani mai târziu decât era planificat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri