Gazprom testează livrările de gaze spre China din cel mai mare zăcământ din estul Siberiei

Data publicării:
Sigla Gazprom.
Gazprom, scădere a profitului. Foto: Profimedia Images

Grupul rus Gazprom a început testarea livrării de gaze din zăcământul Kovikta, cel mai mare din estul Siberiei, către conducta Power of Siberia, care transportă gaze spre China.

La finalul lui 2019, Gazprom a început să livreze Chinei gaze din zăcământul Ceanaida. Atât Ceanaida, cât şi Kovikta, alimentează conducta Power of Siberia, a cărei capacitate anuală este de 38 miliarde metri cubi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Conducta este crucială pentru eforturile Moscovei de a redirecţiona fluxurile sale de energie din Occident, unde guvernele au impus sancţiuni în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Gazprom a precizat că în decembrie zăcământul Kovikta şi noile facilităţi de transport pentru gaze vor fi deplin operaţionale.

În 2020, Gazprom a exportat 4,1 bcm gaze către China, cantitatea urcând la aproximativ 11 bcm în 2021, urmând să ajungă la 22 bcm în 2023.

Luna aceasta, vicepremierul rus Alexander Novak anunţa că Power of Siberia va ajunge la capacitate deplină în 2027, cu doi ani mai târziu decât era planificat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri