India își avertizează cetățenii din Canada să „aibă cea mai mare grijă”, după deteriorarea rapidă a relațiilor diplomatice

Data actualizării: Data publicării:
Justin Trudeau și Narendra Modi pe scaune la masă, cu steagurile Canadei și Indiei în spate
Trudeau a acuzat guvernul indian că se află în spatele unui lider al comunității Sikh din Canada. Foto: Profimedia Images

India și-a îndemnat cetățenii din Canada și pe cei care vor să călătorească acolo, „să aibă cea mai mare grijă”, în condițiile în care relațiile diplomatice dintre cele două țări s-au deteriorat grav în ultimele zile, relatează Reuters.

Relațiile indo-canadiene au suferit o deteriorare accentuată în urma unui scandal legat de asasinarea unui lider din comunitatea etnică sikh, pe care Canada o impută Indiei.

Tensiunile au crescut de când premierul guvernului Canadei, Justin Trudeau, a declarat că investighează „alegații credibile” conform cărora guvernul indian este implicat în asasinarea lui Hardeep Singh Nijjar, un lider sikh ucis în provincia canadiană British Columbia, în luna iunie.

„În lumina activităților anti-India și crimelor urii susținute politic, dar și violenței infracționale din toată Canada, cetățenii indieni de acolo, dar și cei care se gândesc să călătorească acolo, sunt sfătuiți să aibă cea mai mare grijă”, a transmis diplomația indiană, miercuri.

Guvernul lui Narendra Modi neagă implicarea în asasinarea liderului Sikh.

„Având în vedere mediul de securitate în deteriorare din Canada, studenții indeni în special sunt sfătuiți să aibă grijă extremă și să rămână vigilenți”, a mai adăugat ministerul de externe de la New Delhi.

Și opoziția din India s-a raliat poziției guvernului lui Modi

India este țara cu cei mai mulți studenți străini în Canada din 2018. Acest număr a crescut cu 47% anul trecut, la aproape 320.000. Studenții indieni din Canada reprezintă 40% dintre toți studenții străini din țară, conform agenției pentru educație internațională din Canada.

Miercuri, o companie privată de divertisment, BookMyShow, a anunțat că anulează un tur în India al cântărețului canadian Shubhneet Singh.

Până acum, oficialii canadieni au refuzat să precizeze de ce cred că guvernul indian ar putea să aibă legătură cu uciderea lui Nijjar. Respingerea acuzațiilor a fost susținută inclusiv din principalul partid de opoziție din India, Congresul Național Indian, acesta îndemnând la o poziție comună împotriva „amenințărilor” la adresa suveranității țării.

„Apărarea lui Trudeau pentru Hardeep Singh Nijjar, terorist declarat, este pur și simplu rușinoasă și demonstrează cât de mult fraternizează actualul regim canadian cu simpatizanți mișcării Khalistan (n. red. - o mișcare din India care dorește crearea unui stat independent Sikh)”, a scris un parlamentar de opoziție pe Twitter.

India încă se teme de revitalizarea insurgenței Sikh

Khalistanul este numele unui potențial stat independent al minorității Sikh. Crearea acestuia a fost obiectivul unei insurgențe sângeroase în anii ‘80 și ‘90 în provincia Punjab din nordul Indiei. Zeci de mii de oameni au murit atunci în aceste frământări socio-politice.

Ca partid la putere în acel moment, Congresul Național Indian a fost cel care a purtat lupta împotriva separatiștilor, reușind, la un moment dat, să suprime insurgența.

Totuși, mai mulți lideri importanți ai acestuia, inclusiv prim-ministra Indira Gandhi și ministrul-șef din Punjab, Beant Singh, au fost uciși de insurgenți.

Deși sprijinul pentru insurgență este minim în India, în acest moment, mici grupuri de membri ai minorității Sikh din Australia, Regatul Unit, Canada și SUA încă sprijină obiectivul separatist și uneori organizează proteste în fața ambasadelor.

India este în continuare temătoare de o posibilă revenire a insurgenței și e de multă vreme nemulțumită de activitatea separatistă a Sikh din Canada și a cerut de mai multe ori să acționeze împotrivaelementelor anti-indiene”.

Un fost șef al agenției de spionaj extern din India a spus că a fost ceva „bizar” că Trudeau a făcut anunțul expulzării diplomatului în parlament.

Canada are cea mai mare populație de etnici Sikh, în afară de statul Punjab, acolo locuind în jur de 770.000 de oameni care susțin că Sikh este religia lor, conform recensământului din 2021.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri