Indignare în SUA și Turcia. Unul dintre cei mai periculoși teroriști din istoria Greciei, transferat într-o închisoare de lux

Data actualizării: Data publicării:
17N_flag

Guvernul elen și-a atras criticile Statelor Unite și Turciei pentru decizia de a-l muta pe liderul unei grupări teroriste de extremă stânga dintr-o închisoare de maximă securitate, într-un penitenciar de lux.

Dimitris Koufodinas
Dimitris Koufodinas

Este vorba despre liderul organizației teroriste 17 Noiembrie, Dimitris Koufodinas.

Washingtonul și Ankara și-au exprimat indignarea față de decizia relocării lui Koufodinas, transmite The Guardian.

Liderul organizației 17 Noiembrie va fi trecut de la un regim aspru de detenție la o fermă din centrul Greciei, unde va culege ocazional fructe sau va deretica prin curtea închisorii.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a criticat decizia autorităților de la Atena, într-o postare pe Twitter, exprimându-și temerea că, într-o țară cu o istorie amplă de violențe politice, precum Grecia, Dimitris Koufodinas ar putea să își ofere „expertiza” în antrenarea unei noi generații de luptători de gherilă.

„Această decizie ne-a întărit din nou îndoielile legate de funcționarea sistemului judiciar din Grecia. Acordarea de toleranță unui terorist este o lipsă de respect față de memoria diplomaților noștri care au fost martirizați”, a reacționat Turcia.

Fost apicultor, acum în vârstă de 60 de ani, Koufodinas rămâne o figură aproape mitică în rândul extemiștilor de stânga.  La începutul anilor 2000, organizația 17 Noiembrie, avându-l ca lider politic pe Dimitris Koufodinas, era privită drept cea mai periculoasă grupare teroristă de extremă stânga din Europa.

17 Noiembrie a ieșit la rampă la mijlocul anilor 1970, o perioadă de mari tulburări politice în Grecia, pe fondul prăbușirii juntei militare. În total, organizația a fost responsabilă de 23 de asasinate, având ca țintă diplomați străini, industriași greci, politicieni și editori.

Până la evenimentele tragice de pe 11 septembrie 2001, care au dus la apariția la scenă mondială a organizației al-Qaida, extremiștii marxiști-leniniști conduși de Koufodinas s-au aflat în SUA pe lista celor mai periculoase rețele teroriste.

Agerimea cu care folosea armele i-a adus lui Koufodinas porecla „Mână Otrăvitoare”. Grecul a primit multiple condamnări la închisoare pe viață fără posibilitate eliberării condiționate.

În 2002, după 65 de zile de fugă, Dimitris Koufodinas s-a predat poliției și a recunoscut – fără pic de remușcare - asasinatele comise.

Schimbarea condițiilor detenție face parte dintr-un spectru mai larg de clemență față de Koufonidas. În ultimii ani, fostului lider al organizației 17 Noiembrie i s-a permis de mai multe ori să plece din închisoare.  

Executivul de la Atena a negat acuzațiile că tratează cu indulgență organizațiile anti-sistem. Ministrul grec de Justiție, Stavros Kontonis, a declarat că Dimitris Koufonidas nu se va „bucura de un tratament special” și că își va „ispăși pedeapsa ca și până acum”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri