Instanța supremă a Indiei nu a legalizat căsătoriile gay. Judecătorii lasă parlamentul să decidă soarta LGBTQ+

Data publicării:
India Same Sex Marriage, New Delhi - 17 Oct 2023
Decizia instanței a venit ca răspuns la o mulțime de petiții depuse începând de anul trecut. Sursa foto: profimedia Images

Instanța supremă a Indiei a refuzat marți să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex și a lăsat parlamentului să decidă, fiind de acord cu guvernul premierului Narendra Modi, că legislatura este forul potrivit pentru a se pronunța asupra acestei chestiuni litigioase, transmite Reuters.

Ordinul unanim al unui tribunal format din cinci judecători a fost o mare dezamăgire pentru marea comunitate LGBTQ din cea mai populată țară din lume, la cinci ani după ce instanța a renunțat la interdicția care viza persoanele gay, din epoca colonială.

Nu a existat un răspuns imediat din partea guvernului la hotărârea judecătorească, dar administrația naționalistă a Partidului Bharatiya Janata (BJP) a lui Modi s-a opus petițiilor adresate instanței în această problemă, declarând că mariajul între persoane de același sex nu este „comparabil cu conceptul de unitate familială indiană a unui soț cu o soție și copii”.

„Această instanță nu poate face legea”

Decizia instanței a venit ca răspuns la o mulțime de petiții depuse de anul trecut. Forul de judecată, condus de judecătorul D.Y. Chandrachud, a auzit argumentele în aprilie și mai și și-a pronunțat verdictul marți, în octombrie.

Chandrachud a spus că există un grad de „acord și un grad de dezacord cu privire la cât de departe trebuie să mergem” în privința căsătoriei între persoane de același sex, adăugând că patru dintre cei cinci judecători au scris hotărâri separate, reflectând complexitatea cazului.

„Această instanță nu poate face legea. Ea poate doar să o interpreteze și să o aplice”, a spus Chandrachud, respingând totodată argumentul guvernului conform căruia a fi gay este o chestiune „urbană sau de elită”.

Instanța a lăsat competența unui grup sugerat de guvern să abordeze „preocupările umane” ale cuplurilor de același sex.

Aceasta a spus că panelul ar trebui să includă experți cu cunoștințe și experiență în abordarea nevoilor sociale, psihologice și emoționale ale persoanelor care aparțin comunității gay.

Comisia ar trebui, de asemenea, să ia în considerare acordarea accesului cuplurilor de același sex la servicii și facilități, cum ar fi conturi comune în bănci și pensii, de la care acestea sunt în prezent interzise.

Decizia a provocat șoc și lacrimi în comunitatea LGBTQ+

Chandrachud și un al doilea judecător s-au referit la recunoașterea uniunilor sau uniunilor civile ale cuplurilor de același sex, dar ceilalți trei judecători nu au fost de acord.

"Căsătoria este o instituție socială. Starea civilă nu este conferită de stat", a spus Ravindra Bhat, unul dintre ceilalți trei judecători. „Ideea de căsătorie nu este un drept fundamental”.

Membrii comunității LGBTQ au fost văzuți ieșind din instanță în lacrimi după verdict, unii consolându-se reciproc.

india casatorii lgbtq+
sursa foto: Profimedia Images

„Nu mă așteptam să fie o judecată foarte bună, dar mi se pare mult mai rău decât mă așteptam”, a spus Uday Raj Anand, care împreună cu partenerul său de același sex, a fost petiționar în acest caz.

„Ceea ce mă gândeam a fost că cel puțin instanța își va face poziția clară, spunând că nu este în măsură să facă sau să schimbe legea, dar cu siguranță vor îndruma guvernul să o facă”, a spus el. „Așa că e puțin șocant să constați că nu ai chiar atât de mult.”

Asia rămâne în mare parte în urma Occidentului în ceea ce privește acceptarea căsătoriilor între persoane de același sex. Doar Taiwan și Nepalul permit acest lucru, pe un continent în care valorile în mare măsură conservatoare domină încă societatea.

Activiștii spun că, în timp ce hotărârea din 2018 de eliminare a interzicerii sexului gay le-a afirmat drepturile constituționale, este nedrept că aceștia încă nu au sprijin legal pentru uniuni, un drept de bază de care se bucură cuplurile căsătorite heterosexuale.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri