Iordania acuză Israelul de „crime de război” și de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu și Marea Roșie

Data publicării:
ayman safadi
Ayman Safadi (foto) a declarat că comunitatea internațională nu a reușit să acționeze pentru a opri „agresiunea” israeliană împotriva palestinienilor. Sursa foto: Profimedia Images

Ministrul de externe iordanian Ayman Safadi a declarat vineri că „crimele de război” israeliene împotriva palestinienilor sunt de vină pentru intensificarea tensiunii regionale și a violenței în Marea Roșie, despre care spune că amenință să declanșeze un război mai larg în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Israelul, care din octombrie luptă împotriva Hamas în Fâșia Gaza, a negat acuzațiile că ar fi comis crime de război.

Într-un răspuns după ce Statele Unite și Marea Britanie au lansat lovituri împotriva țintelor militare Houthi din Yemen, în urma atacurilor rebelilor asupra navelor din Marea Roșie, ministrul de externe iordanian Ayman Safadi a declarat că comunitatea internațională nu a reușit să acționeze pentru a opri „agresiunea” israeliană împotriva palestinienilor, care pune în pericol securitatea regiunii.

„Agresiunea israeliană asupra Gaza și comiterea continuă a crimelor de război împotriva poporului palestinian și încălcarea cu impunitate a dreptului internațional sunt responsabile de creșterea tensiunilor observate în regiune”, a spus Safadi în declarațiile transmise de presa de stat.

Stabilitatea regiunii și securitatea acesteia sunt într-o strânsă legătură, a spus Safadi.

„Comunitatea internațională se află la o răscruce umanitară, morală, juridică și de securitate. Fie își asumă responsabilitățile și pune capăt agresiunii arogante a Israelului și protejează civilii, fie îi permite premierului israelian Benjamin Netanyahu și miniștrilor săi extremiști să ne tragă la un război regional care amenință pacea mondială”, a spus Safadi.

El a spus că Israelul împinge regiunea către mai multe conflicte „prin continuarea agresiunii și încercarea de a deschide noi fronturi” și că acțiunile militare israeliene împotriva civililor din Gaza îndeplinesc definiția legală a genocidului.

Israelul a respins vineri drept „deformate grav” acuzațiile aduse de Africa de Sud în fața instanței superioare a ONU că operațiunea sa militară din Gaza a fost o campanie de genocid condusă de stat împotriva populației palestiniene.

Israel continuă să se apere insistând că forțele sale respectă legea internațională în timp ce luptă cu militanții palestinieni din Gaza care operează în zone civile dens populate.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri