Galerie Foto Iran a marcat confiscarea ambasadei SUA din 1979 cu mitinguri la care s-a strigat „moarte Americii” și „moarte Israelului”

Data actualizării: Data publicării:
steagul americii arde
În urmă cu 44 de ani, 52 de americani au fost ținuți ostatici timp de 444 de zile. Sursa foto: Profimedia Images

Mitingurile organizate de stat, care au avut loc sâmbătă în Iran, au marcat capturarea ambasadei SUA din 1979 cu voci care strigau la unison „moarte Americii” și „moarte Israelului”. Iranienii au protestat și în sprijinul palestinienilor din Fâșia Gaza, transmite Reuters.

În 1979, studenții revoluționari iranieni radicali au luat cu asalt ambasada SUA, la scurt timp după căderea șahului susținut de americani în urmă cu 44 de ani, ținând ostatici 52 de americani timp de 444 de zile. Așa a început criza americano-iraniană, care a provocat ruptura relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Protest anti-SUA la Teheran, Iran. Sursa foto: Profimedia Images
Protest anti-SUA la Teheran, Iran. Sursa foto: Profimedia Images

La Teheran, demonstranții au mărșăluit sâmbătă din Piața Palestinei din inima capitalei până la fosta ambasadă a SUA, aflată la câțiva kilometri distanță.

Televiziunea de stat a arătat cum demonstranții ardeau steagul israelian și purtau fotografii cu copii palestinieni morți în urma atacurilor israeliene din Gaza.

Armata israeliană a lovit Gaza din aer, a impus un asediu și a lansat un atac la sol după ce gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas care conduce Gaza a ucis 1.400 de persoane și a luat alte peste 240 de prizonieri într-un atac din 7 octombrie în sudul Israelului.

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că peste 9.250 de palestinieni au fost uciși și serviciile medicale se prăbușesc.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile pentru oprirea luptei, dacă nu sunt eliberați captivii deținuți de Hamas.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri