Iranienii se îngrămădesc în moschei în plină pandemie. 3,5 milioane ar putea muri din această cauză

Data publicării:
pelerini-mecca-coronavirus-profimedia-0506608170
Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Un studiu Universității Sharif din Iran vine cu concluzii sumbre pentru societatea iraniană – peste 3,5 milioane de iranieni ar putea să moară ca urmare a pandemiei de COVID-19, dacă regulile de prevenție nu sunt respectate cu strictețe, relatează The Guardian. El vine în contextul în care guvernul de la Teheran se străduiește să îi oprească pe iranieni din a veni în număr mare în moschei și alte locuri religioase.

Concluziile studiului au fost publicate de Sune Engel Rasmussen, corespondent în Orientul Mijlociu al Wall Street Journal. Ele nu sună deloc bine pentru iranienii care refuză să respecte regulile impuse de guvern și se îngrămădesc constant în biserici și zone de rugăciune.

Cele trei scenarii ale deznodământului pandemiei în Iran ar fi: (1) dacă iranienii cooperează și respectă regulile de limitare a răspândirii virusului, 12.000 de persoane ar putea muri; (2) dacă regulile sunt respectate doar parțial, atunci mortalitatea posibilă crește la 110.000 de persoane; (3) în cel mai sumbru scenariu, în care cooperarea cetățenilor este inexistentă, atunci pandemia își va atinge vârful în iunie și va duce la aproximativ 3,5 milioane de morți.

Rasmussen spune, de asemenea, că credincioșii iranieni încearcă să pătrundă forțat în moschei și alte locuri de rugăciune într-o sfidare deschisă la adresa guvernului țării, care se străduiește să limiteze răspândirea virusului în țara deja puternic afectată.

Bilanţul deceselor din cauza infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 988 în Iran, înregistrându-se 135 de noi decese doar marți, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii la televiziunea de stat. Numeroşi înalţi oficiali, politicieni, medici, lideri din cadrul forţelor de elită ale Gărzii Revoluţionare şi clerici au fost infectaţi cu noul coronavirus. Mai mulţi dintre aceştia, inclusiv doi înalţi clerici, au decedat, potrivit presei oficiale.

Luni, au fost publicate imagini din satelit cu sute de morminte săpate în orașul Qom care sugerează că epidemia de coronavirus din Iran este chiar mai gravă decât recunosc autoritățile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri