Imagini din satelit cu sute de morminte pregătite în Iran sugerează că epidemia de COVID-19 este mai gravă decât recunosc autoritățile

Data actualizării: Data publicării:
Imagini din satelit, in Iran
Foto: Maxar Technologies

Noi imagini din satelit cu sute de morminte săpate în orașul Qom sugerează că epidemia de coronavirus din Iran este chiar mai gravă decât recunosc autoritățile, scrie The Guardian.

Imaginile publicate confirmă cele mai grave temeri cu privire la amploarea epidemiei și la încercarea guvernului de a ascunde gravitatea epidemiei. Pe 24 februarie, un politician din Qom a acuzat Ministerul Sănătății că a mințit cu privire amploarea focarului, spunând că au fost înregistrați deja 50 de morți în oraș, în timp ce Ministerul susținea că doar 12 oameni au murit din cauza noului virusul, la nivel național.

Conform celor mai recente cifre ale Ministerului, peste 10.000 de iranieni s-au îmbolnăvit de COVID-19, dintre care 429 au murit.

Scriitorul Amir Afkhami, autor al cărții A Modern Contagion, a declarat că mormintele în masă potențează suspiciunile cu privire la bilanțul real al deceselor. 

"Nu mă surprinde faptul că prin aceste morminte în masă încearcă să ascundă efectul epidemiei", a declarat Amir Afkhami, profesor asociat la Universitatea George Washington.

El a adăugat că una dintre cauzele răspândirii cazurilor de coronavirus în Iran ar fi temerea guvernului de la Teheran de a perturba parteneriatul comercial dintre Iran și China.

„Din cauza statutului Chinei de principal partener comercial al țării, guvernul iranian a luat măsuri de precauție inadecvate pentru a restricționa și monitoriza călătorii din China”, a declarat Amir Afkhami. „Apoi, lipsa de transparență a Teheranului și întârzierea luării unor măsuri de protecție, cum ar fi distanțarea socială și carantină, în special în epicentrul focarului, a contribuit la răspândirea virusului.”

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri