Iranul acuză Israelul pentru exploziile care au vizat gazoductele sale

Data publicării:
Flag of Iran behind barbed wire fence. Concept of sanctions, embargo, dictatorship, discrimination and violation of human rights and freedom in Iran.
Tensiunile dintre Iran şi Israel s-au amplificat. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Iranul a acuzat miercuri Israelul că este responsabil pentru exploziile din 14 februarie, care au deteriorat reţeaua de distribuţie a gazelor în mai multe regiuni ale țării.

Două explozii au vizat gazoducte în sud-vestul şi în sudul Iranului fără a provoca victime, însă au cauzat întreruperi ale livrării gazului în cel puţin trei provincii.

Autorităţile iraniene au denunţat un act de „sabotaj şi terorism”, fără a desemna însă un suspect, iar exploziile nu au fost revendicate.

„Exploziile de-a lungul gazoductelor a fost opera uzurpatorului israelian şi acest complot a fost dejucat”, a anunţat miercuri ministrul petrolului Javad Owji, care s-a adresat presei după o reuniune a consiliului de miniştri, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

The New York Times a afirmat pe 16 februarie, pe baza unor surse occidentale şi militare iraniene, că această operaţiune a fost condusă de agenţi israelieni.

Iranul acuză cu regularitate Israelul, inamicul declarat al Republicii Islamice, că desfăşoară operaţiuni de sabotaj împotriva infrastructurii ţării, care au vizat mai ales programul său nuclear şi de rachete.

În decembrie, un grup de hackeri pe care Iranul îl acuză ca are legături cu Israelul a susţinut că a lansat un atac cibernetic care a perturbat funcţionarea a până la 70% din benzinăriile iraniene.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri