Video&Foto Israelul a distrus în Gaza o clădire unde aveau birouri AP și Al-Jazeera. Presa, supărată că ar fi fost folosită pentru a păcăli Hamas

Data actualizării: Data publicării:
fum negru si gros care se ridica deasupra blocului al-jalaa din gaza city
Israelul a bombardat turnul al-Jalaa din Gaza City, unde, între altele, se aflau birouri ale Associated Press și Al-Jazeera Foto: Profimedia

O clădire din Fâșia Gaza în care aveau sedii agenția internațională de presă Associated Press și televiziunea al-Jazeera a fost pusă la pământ, sâmbătă, în urma unui raid al aviației israeliene. Încă nu se cunoaște bilanțul acestui atac, dar cu o oră înainte de raid, rezidenții din clădirea cu 11 etaje au fost avertizați să se pună la adăpost. 

Al-Jazeera a difuzat imagini în care se vede cum turnul al-Jalaa - în care se aflau și alte birouri, dar și locuințe - se prăbușește la pământ într-un nor de praf și moloz. Cel puțin trei rachete au lovit clădirea.

Fumul se ridică în timp ce clădirea Al-Jalaa începe să se năruie în urma bombardamentului israelian Foto: Profimedia
Fumul se ridică în timp ce clădirea Al-Jalaa începe să se năruie în urma bombardamentului israelian Foto: Profimedia

Armata israeliană susține că respectiva clădire adăpostea „bunuri militare” ale organizației Hamas. 

În ultimele zile Israelul a lovit mai multe astfel de structuri înalte, pe motiv că acolo ar fi fost fiefuri ale conducerii organizației Hamas. De obicei, aceste atacuri sunt precedate de avertizări ale iminenței unui atac. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Avioanele de luptă israeliene au distrus miercuri a doua cea mai mare clădire din orașul Gaza. Aceasta avea 17 etaje și găzduia numeroase instituții media, magazine și apartamente. Turnul Al-Shorouk adăpostea birourile postului de televiziune palestinian Al-Aqsa, și a fost a treia clădire din Fâșia Gaza distrusă în urma atacurilor aeriene israeliene de la escaladarea militară dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas.

Armata israeliană, acuzată că a întins o capcană Hamas folosindu-se de jurnaliștii străini

Pe de altă parte, atacul de sâmbătă intervine după ce armata israeliană se confruntă cu acuze că s-ar fi folosit de presa internațională pentru a transmite informații false și a păcăli astfel organizația Hamas. Joi seară, oficialii militari israelieni au lansat către jurnaliștii străini informația despre primele tiruri de artilerie de la sol, ceea ce sugera debutul unei invazii terestre.

Câteva ore mai târziu, tot armata israeliană a venit cu clarificări - niciun soldat, niciun tanc nu trecuseră granița. Dar la acel moment, misiunea sa era îndeplinită. Militanții Hamas, alarmați de anunțurile anterioare din presa internațională, se instalaseră pe poziții de luptă. Iar în locul invaziei terestre, timp de 40 de minute, 160 avioane israeliene le-au bombardat pozițiile, inclusiv tunelurile în care erau instalați integriștii. Armata israeliană a declarat că a utilizat circa 500 de proiectile lansate simultan de avioane şi de artilerie asupra sistemului de tuneluri din Fâşia Gaza, denumit și „metroul din Gaza”.

Nu se ştie dacă vreun combatant Hamas a fost ucis în cursul acestei operaţiuni, dar ar putea fi sute, estimează armata israeliană.

Media străine au acuzat armata israeliană de manipulare din cauza unui tweet trimis cu puţin timp înainte de atac în care se spunea că trupele terestre israeliene au intrat în Gaza. Potrivit mass-media, aceasta i-a determinat pe mulţi combatanţi Hamas să se retragă în tuneluri, după care avioanele israeliene au bombardat reţeaua de tuneluri timp de aproximativ 40 de minute.

Presa internațională a protestat și și-a exprimat indignarea că a fost folosită pentru a întinde o capcană Hamas. Armata a negat o manipulare deliberată cu scopul de a întinde o capcană pentru militanţii palestinieni, invocând o eroare de comunicare şi a subliniat că niciun soldat israelian nu intrase în Gaza.

Sâmbătă, după atacul asupra turnului al-Jalaa, agenția Associated Press s-a declarat într-un comunicat „șocată și îngrozită” că armata israeliană atacă locuri unde știe prea bine că lucrează jurnaliști străini. „După ceea ce s-a întâmplat astăzi, lumea va ști mai puține despre ceea ce se întâmplă în Gaza”, arată Associated Press. 

Citiți și: SUA cer Israelului să asigure securitatea jurnaliștilor: „Este o responsabilitate capitală”

Ostilitățile continuă

Între timp, militanții islamiști au lansat și ei rachete asupra Israelului, iar una dintre ele a aterizat în Tel Aviv, unde a ucis un om.

2.300 de proiectile a folosit în utima săptămână gruparea palestiniană, iar bilanțul cumulat al victimelor se apropie de 150. Printre ele, și opt copii din aceeași familie palestiniană, care ar fi murit după un atac asupra unei tabere de refugiați din Gaza.

Citiți și: Secretele Israelului: De 10 ani dezvoltă „Praștia lui David”, „Săgeata” și Iron Dome - sistemele inteligente de apărare

Conflictul a adus Israelul în poziția de a avea brusc perspectiva și unui alt conflict, cel mai periculos: este cel intern, între evrei și arabii israelieni.

Între timp, se intensifică eforturile diplomatice internaționale pentru a liniști spiritele. Statele Unite au trimis în zonă un emisar speical.

Sâmbătă este ziua în care palestinienii comemorează al-Nakba, Ziua Catastrofei, iar forțele de securitate israeliene sunt în alertă pentru că este posibil să fie revolte în rândul populației arabe din Israel și în Fâșia Gaza. 

Pe de altă parte, sunt deja proteste în diaspora palestiniană. Furioși din cauza atacurilor israeliene din Fâșia Gaza, aproximativ o mie de palestinieni din Franța au ieșit sâmbătă în stradă. La Paris, marșul lor a fost marcat de violențe. Marșul nu fusese autorizat, iar poliția a fost nevoită să folosească tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Proteste ale palestinienilor, dar pașnice, au avut loc în mai multe orașe din Hexagon, dar și în alte țări europene. Marea Britanie, Spania și Germania sunt câteva dintre statele în care palestinienii au acuzat Israelul de comiterea unui genocid în Fâșia Gaza.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum l-a umilit Dana Budeanu pe George Simion: ”Ori ești ultras, ori ești un...
Digi FM
“Am făcut istorie. Va începe epoca de aur a Americii”. Donald Trump își revendică victoria în alegerile...
Pro FM
Theo Rose, adevărul despre despărțirea de Alex Leonte: „Îmi venea să ies afară să urlu”. Acum e fericită și...
Film Now
Christina Applegate, apariție rară în public, în baston, sprijinită de o prietenă. Actrița din Familia Bundy...
Adevarul
Semnele cancerului hepatic pot apărea chiar în timpul mesei. La ce trebuie să fim atenți
Newsweek
Sute de mii de pensii ar putea fi „înghețate”. Cine pune bețe în roate la Mica Recalculare?
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
A lăsat geamul mașinii deschis peste noapte, iar când s-a trezit a găsit animalul atârnat de volan: „Noroc că...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Andreea Antonescu face noi dezvlauiri despre relatia cu Andreea Balan, dupa ce nu a fost invitata la...