Israelul își va testa masiv populația pentru depistarea noului coronavirus, anunță Netanyahu

Data publicării:
Israelul va cere oamenilor să vină cu mașina pesonală pentru a fi testați pentru coronavirus din mașină
Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Premierul israelian în exercițiu, Benjamin Netanyahu, a anunțat marți că numărul persoanelor care vor fi testate pentru noul coronavirus va crește semnificativ în următoarea perioadă, iar Israelul va fi țara în care se vor face cele mai multe teste din lume, raportat la numărul populației, relatează Jerusalem Post

Netanyahu a spus că se așteaptă ca în fiecare zi să fie făcute între 3.000 și 5.000 de teste și a comparat Israelul în această privință cu Coreea de Sud, țară care testează cam 15.000 de oameni pe zi, la o populație de circa cinci ori mai mare decât cea a Israelului.

Pentru aceasta, Israelul va deschide puncte de testare tip „drive-in” în Tel Aviv, miercuri, iar în zilele următoare în Haifa, Ierusalem, Petah Tikva, Rishon Lezion și Beersheba. În prezența poliției și gărzilor de securitate, cetățenii vor veni cu mașinile personale și li se va lua exsudatul în timp ce ei rămân în mașină. Personalul medical va fi echipat corespunzător.

Cei care vor trebui să se prezinte pentru această analiză vor primi un SMS cu locul și programarea. Când se vor prezenta, se vor identifica, vor face testul și vor pleca imediat, direct acasă, fără să se dea vreo clipă jos din mașină.

Cei care nu au mașini personale, vor fi testați acasă. 

Până acum, Israelul a procesat circa 7.000 de teste.

Până în prezent, 337 cazuri de persoane contaminate cu noul coronavirus au fost înregistrate în Israel, unde zeci de mii de persoane sunt în izolare la domiciliu şi unde toate locurile de petrecere a timpului liber sunt deja închise, la fel ca şcolile şi universităţile.

Dintre cei 337 de bolnavi, cinci sunt cazuri grave, 10 sunt într-o stare moderată și restul sunt cazuri ușoare. 11 deja s-au vindecat.

Premierul Netanyahu le-a cerut însă spitalelor să se pregătească pentru a primi mai mulți pacienți și a anunțat, de asemenea, că a cumpărat 1.000 de aparate de ventilație artificială pentru a-i ajuta pe bolnavii în stare gravă, cu insuficiență respiratorie. 

Ministrul sănătății a avertizat că numărul persoanelor bolnave în Israel va crește exponențial în următoarele zile, cu cel puțin 100 de noi cazuri pe zi, dar e posibil să se ajungă chiar la câteva sute pe zi și, deși nu s-au înregistrat decese până acum, acestea sunt de așteptat.

Restricții dure în Israel

Israelul a interzis marţi deplasările „neesenţiale” şi a suspendat transportul public nocturn, înăsprind măsurile - deja stricte - adoptate pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Locuitorii nu pot ieşi din casă decât pentru a merge să cumpere alimente şi medicamente, să consulte un medic sau să se deplaseze la locul de muncă, unde nu trebuie să existe mai multe zece persoane, a dispus Ministerul Sănătăţii, conform Agerpres.

Întâlnirile cu apropiaţii nu sunt permise decât dacă aceştia trăiesc în acelaşi imobil. Sunt interzise ieșirile în parcuri, plaje, piscine, biblioteci și muzee, toate interacțiunile sociale trebuind să se facă prin telefon sau prin alte mijloace digitale. Au fost închise, de asemenea, sălile de sport și de fitness.

Oamenii în vârstă, cu boli respiratorii sau imunitatea scăzută nu trebuie să iasă din casă și nici să primească oaspeți. 

Companiile trebuie să-și desfășoare activitatea cât mai mult posibil cu angajații lucrând de acasă. Dacă vin totuși la serviciu, angajatorul trebuie să se asigure că sunt cel puțin doi metri distanță între angajați și trebuie să asigure o bună igienizare. 

Toate procedurile stomatologice se reprogramează, cu excepția urgențelor. 

Serviciile de livrare se vor face lăsând pachetul în fața ușii. 

De asemenea, străinii nu mai au voie să intre pe teritoriul Israelului, cu excepţia celor care pot dovedi că au posibilitatea să rămână în izolare şi care trebuie să urmeze o carantină de 14 zile.

Guvernul a autorizat printr-o măsură de urgenţă serviciul de securitate internă Shin Beth să colecteze date despre cetăţeni pentru a lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

Redactor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri